Papež František a kardinál Dominik Duka

Papež František a kardinál Dominik Duka Zdroj: ČTK

Dominik Duka slaví 75 let. Osud kardinála má teď v rukou papež František

Kardinál Dominik Duka ve čtvrtek slaví pětasedmdesátiny, což je věk pro demisi katolických biskupů. Děje se tak – trochu symbolicky – ve chvíli, kdy se hlava české katolické církve dostala do křížku s hlavou českého státu.

Podle kanonického práva dosáhl český primas a pražský arcibiskup věku, kdy musí do rukou papeže složit demisi. Svatý otec ji buď přijme, anebo mandát prodlouží. Duka již abdikační dopis napsal, nyní je tedy jeho další osud v rukou papeže Františka. Ještě před půl rokem v předvánočním rozhovoru pro Českou televizi Duka řekl, že o žádné prodloužení žádat nebude, ale „na druhé straně bych lhal, že mohu říct papežovi, já už to úplně odmítám“.

Dukovu předchůdci Miloslavu Vlkovi papež Benedikt mandát prodloužil. Ovšem František je papež „jiného ražení“ a jeho verdikt si málokdo troufá předpovědět. Připomeňme, že za Duku se u Svatého stolce netradičně přimlouval i prezident Miloš Zeman. Reagoval tím na dopis skupinky levicových věřících, kteří po papeži naopak žádali, aby mandát arcibiskupu Dukovi neprodlužoval, mj. prý i proto, že církev pod jeho vedením podlézá nacionalistickému a xenofobnímu prezidentovi.

Aktuálně se údajně podlézající primas dostal do křížku právě se svým přímluvcem Zemanem. Při repatriaci ostatků komunisty vyhnaného kardinála Berana zkritizoval při mši ve svatovítské katedrále prezidenta, že navštívil sjezd KSČM. „Je jistě náhodnou souhrou okolností, že ve chvíli, kdy my zde vítáme kardinála Berana, je prezident republiky hostem na sjezdu komunistické strany, která se přes volební porážku dožaduje stále většího podílu na moci. Je to velmi zřetelné znamení hodiny, v níž se náš národ nachází. A o to větší zodpovědnost připadá hlavě státu, aby zaznělo rozhodné slovo,“ řekl v sobotu Duka.

Miloš Zeman následně z televizní obrazovky vzkázal, že do programu prezidenta mu nic není.

Tomáš Holub novým arcibiskupem?

Pokud se papež rozhodne Dominiku Dukovi mandát neprodloužit, bude se vybírat nástupce. Spekuluje se především o plzeňském biskupovi Tomáši Holubovi, kterého před dvěma roky jmenoval právě papež František. Padesátiletý Holub po pádu komunistického režimu obnovoval v armádě duchovní službu, byl i prvním vojenským kaplanem. V rozhovoru pro Reflex před půldruhým rokem na otázku, co ho čeká dál, diplomaticky s nadsázkou odpověděl: „Já mám tady v Plzni na hřbitově hrob. Je tu biskupská hrobka. Tohle je místo s definitivou.“
Tak uvidíme.