Vodovodní kohoutek

Vodovodní kohoutek Zdroj: Profimedia

Pijme více „vodovodu” – je levnější a zdravější. Úřady by v tom mohly jít příkladem!

Jsem dlouhodobým zastáncem pití kohoutkové vody na úkor té balené. A to nejen z ekonomických důvodů. Správcům rodinných rozpočtů netřeba říkat, o kolik je „vodovoda“ levnější.

Onehdy jsem slyšel matku jednoho předškoláka a čerstvého školáka z vyšší střední třídy, kterak sebevědomě ve společnosti poučovala – já bych svým dětem vodu z vodovodu nikdy nedala, to je jen pro „socky“! Komu opravdu záleží na zdraví potomků, ten by jim vodu z vodovodu nikdy ale opravdu nedal! (sic!) A tvářila se u toho minimálně jako náměstkyně ministra zdravotnictví či nositelka Nobelovy ceny za medicínu.

Sancta simplicitas!

Ne každý si uvědomuje, že pitná voda v českých vodovodech se řadí mezi nejkvalitnější v EU a de facto i na světě. Kdo se o věc zajímá, tak ví, že každoročně jakákoliv česká vodárenská společnost povinně odebere několik tisíc vzorků a provede tisíce odborných analýz vody. Mimo kontroly ze strany vodáren zde probíhá i silná veřejnoprávní kontrola – preventivní, průběžná i následná. 

O kvalitu „vodovody“ se v Česku tedy opravdu nemusíme bát, byť výrobci balených nápojů a různí poradci a poradkyně správného životního stylu se nám snaží (nepřímo) leckdy namluvit opak.

Nota bene před pár dny mne zaujala vědecká analýza světově nejznámějších značek balených vod, jež jasně upozornila na alarmující věc: balená voda ve více než 90 procentech testovaných lahví obsahovala mikroplasty. U některých značek šlo až o dvojnásobně vyšší množství než u obyčejné kohoutkové vody. Šok! 

Kdy má balená voda smysl

Dodejme, že šlo o studii renomovaných vědců ze státní americké univerzity v New Yorku, kterou zveřejnila vlivná a věhlasná Světová zdravotnická organizace. Takže žádné JPnFBP – tedy „jedna paní na FB povídala“. 

Další nezanedbatelnou nevýhodou balené vody je relativně dlouhé období, jež uběhne mezi jejím stočením a prodejem, respektive spotřebou. Přirozeně pokud se chystáme do míst mimo civilizaci, kde je nedostatek kvalitní kohoutkové vody, tam má balená voda své místo. Nicméně přijde mi nadbytečné si ji kupovat do bytu či kanceláře, kde je vodovod. 

Šetřeme i ve veřejné správě 

Možná by to byl i námět pro stávající Babišovu vládu (víme, je nadále v demisi) – co takhle orgánům státní správy důrazně doporučit, aby zbytečně neutrácely za balenou vodu a aby více používaly tu kohoutkovou? Někdo namítne, že tím se ušetří jen pár stokorun, nicméně v součtu za celou českou veřejnou správu by to byla jistě nezanedbatelná suma.

Nejen premiér Andrej Babiš se rád hlásí k odkazu podnikatele a vizionáře Tomáše Bati. Myslím, že úspora za vodu, připomeňme že balená voda stojí průměrně 200 až 800krát více než voda z kohoutku, by zmíněného Tomáše Baťu určitě potěšila. 

Řekněme jasné ANO pití vodovody na českých správních úřadech, pamatujme, i zde platí odvěké – halíře dělají talíře! A také je to koneckonců ekologičtější. 

Autor je publicista.