Dana Drábová

Dana Drábová Zdroj: eu2009.cz

Jaderná baba Drábová bodovala u voličů. Má teď dostat ze zastupitelstva padáka?

Daně Drábové by mělo „její“ středočeské krajské zastupitelstvo zrušit mandát zastupitelky. Žádá to s odvoláním na zákon ministr vnitra Chovanec. Podle něj Drábová nemůže sedět současně na dvou židlích - vysoké státní úřednice a krajské zastupitelky. Jenže věc je složitější, jiný zákon dvě židle dovoluje. A zmatek v zákonech by měl řešit soud, od toho tu není ani ministr, ani zastupitelstvo, i kdyby měli po ruce tucty právních posudků. Znáte přece ten vtip: dva právníci rovná se tři právní názory.

„Jaderná baba“ čili předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost byla volebním trumfem hnutí STAN v krajských volbách. Středočeši jí dali nejvíc preferenčních hlasů, přes jedenáct a půl tisíce. Byl to jednoznačný vzkaz: My voliči Drábovou chceme! Jenže jsou tu ještě zákony (volební a o státní službě) a ty si protiřečí. Popularita dotyčného politika či političky v tom žádnou roli nehraje a hrát ani nesmí. Jde o jasná pravidla pro všechny. 

Věc se má následovně – podle ministerstva vnitra si zvolení šéfové ve státní správě měli do tří dnů po ustavujícím zasedání zastupitelstva vybrat mezi prací v čele úřadů a prací v zastupitelstvu. Pokud si Drábová nevybrala, pokud dál sedí na dvou židlích a pokud jí středočeské zastupitelstvo ve lhůtě do 20. března mandát nezruší, ministr Chovanec zruší mandát sám. Pak se STAN hodlá obrátit na soud. Podle hnutí má totiž přednost před volebním zákonem novější služební zákon, který souběh obou funkcí naopak dovoluje.

Veřejnosti se vysedávání politiků na několika židlích moc nezamlouvá. Přesněji zamlouvá se jen u těch, kteří jsou zrovna oblíbení. Lidovec Čunek je současně starostou Vsetína, hejtmanem i senátorem. Do všech funkcí ho lidé vyslali a je jen na něm, jestli se některé z židlí vzdá. Na dvou židlích sedávají nezřídka i členové vlády. Bývají současně i poslanci, přestože mívají – jako třeba nyní ministři Zaorálek, Jurečka, Babiš či Stropnický –  ve sněmovně velké absence.

Jestli budou smět být voleni do politických funkcí i státní úředníci s definitivou, nakonec (zřejmě) rozhodne soud. A je to tak správné. Uvidíme, zda vysoký úředník jako třeba Dana Drábová může na jedné straně hájit zájem státu, tedy všech občanů země, a na straně druhé jako zastupitel hájit zájmy svých voličů. Pokud soud řekne, že smí, je pak jen na nás voličích, jestli politiky s dvojím pracovním nasazením budeme chtít a budeme jim důvěřovat. Jsme přece dospělí.