Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Čapí hnízdo
Andrej Babiš si přízeň voličů získal Čapímu hnízdu navzdory
Václav Knotek. Když mluvíme o koních, nemyslíme tím bílé.
Andrej Babiš si přízeň voličů získal Čapímu hnízdu navzdory
Andrej Babiš rozdává koblihy
6
Fotogalerie

Pach Babišových koní a koblih: V normální zemi by odstoupil

Janek Kroupa z Českého rozhlasu, novinář, který je momentálně nejblíž k žurnalistické verzi českého národního pokladu, zjistil další zajímavé spojení Andreje Babiše a Čapího hnízda:

V intermezzu, kdy ona nejkrásnější a nejlepčejší farma na světě nepatřila do Agrofertu, z něhož byla zcela jasně takticky vyjmuta, aby mohla dostat dotaci, kterou by jinak nedostala, jezdil Babiš do blízkého zahraničí a nakupoval koně. Nikoliv bílé, ale opravdové.

Václav Knotek. Když mluvíme o koních, nemyslíme tím bílé. Václav Knotek. Když mluvíme o koních, nemyslíme tím bílé.|Nadace Agrofert

Koupil jich několik, ty první výrazně přeplatil (není nad centrální nákup a šetření, kde se dá, v tom je Babiš kápo) a koně pak ihned putovali na Čapí hnízdo. V době, kdy samozřejmě ani Babiš, ani Agrofert neměli s farmou nic společného, to dá rozum, jen se Babiš občas vychloubal, že to byl jeden z jeho nejlepších projektů. Někdo si z nás dělá legraci nebo, přesněji řečeno, se nám směje do očí a ten někdo se nejmenuje Bureš.

Pan místopředseda vlády vyjel k moci výtahem protikorupčního aktivismu. Ne že by korupce v Česku nebyla velkým problémem – kolegové Bohumil Doležal a Pavel Šafr se kritikou údajně protidemokratické „Velké protikorupční revoluce“ prostě mýlí –, je však nesporné, že Andrej Všecitunákradli rozhořčení občanů a aktivistů využil a dnes už je i Stanislavu Bernardovi jasné, že zneužil. Pro nás, kteří jsme o Burešovi, pardon, Babišovi nikdy žádné iluze neměli, neboť jsme vcelku detailně znali jeho podíl na budování podezřelých klientelistických sítí v zákulisí českého byznysu napojeného na politiku, Čapí hnízdo žádným překvapením není.

Je však na čase, aby všichni ti, kteří mu bláhově uvěřili a sedli na lep, svoji loajalitu přehodnotili tak jako Stanislav Bernard. Čapí hnízdo je totiž zcela jasně nečistá finta a ze všech veřejných informací je nade vši pochybnost zřejmé, že za ni odpovídá Babiš. Onou nečistou fintou je, že malá část jeho impéria byla vyňata a naoko osamostatněna, aby mohla získat tučnou dotaci z peněz nás všech (ano, Babiš vesele tahá každý rok prachy i z vašich kapes). Kdyby totiž v impériu oficiálně byla, na dotaci by neměla nárok. Poté, co dotaci získala, se do Babišova impéria hned při první příležitosti zase vrátila.

Je možné, že to byl protizákonný dotační podvod, je ale možné, že to striktně podle zákona dotační podvod není. Časem nám to řekne OLAF, agentura Evropské unie, jež se podvody zabývá. Na tom ale nezáleží. Byla to vrcholně neetická, korupční myška a její autor by v normální demokratické zemi, kde občanům na pravidlech záleží, měl rezignovat. Nejde tu o žádný hon na Babiše, žádné spiknutí, žádný puč. Jde tu o obyčejnou slušnost, které se smějí jen cynikové.

Čapí hnízdoČapí hnízdo|Čapí hnízdo