Donald Tusk

Donald Tusk Zdroj: Profimedia.cz

Donald Tusk
Předseda Evropské rady Donald Tusk jedná s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem dnes ve vile Maximos v Athénách
Bohuslav Sobotka
Donald Tusk
4
Fotogalerie

Jediné řešení migrace, současné a budoucí, je v rámci Evropské unie. Ne mimo ni

Přestože ostře nesouhlasím s přístupem kancléřky Merkelové a řady dalších evropských představitelů k řešení migrační krize, protože podle mě není založen na faktech a analýzách trendů, ale spíše na emocích a nerealistických přáních, jsem přesvědčen, že dlouhodobě udržitelný imigrační a azylový systém musí být evropský.

To není fráze ani moje zbožné přání. To je tvrzení založené na skutečnosti, že imigraci v našem strategickém kontextu (zahrnujícím institucionálně právní a geografické faktory, jakož i demografické a mezinárodněpolitické trendy) prostě NELZE regulovat na našich hranicích. A to ani s použitím armády a výstavbou železobetonových plotů.

Jediný způsob, jak imigraci do ČR, a tedy do Evropy v horizontu následujících 35 let — kdy se zdvojnásobí populace Afriky, geometrickou řadou se rozšíří násilné konflikty a za bezpečím a prosperitou budou směřovat ne jednotky, ale desítky miliónů lidí ročně — regulovat, bude nesmírně nákladná aktivita daleko za našimi hranicemi, přímo v Africe a na Blízkém východě

A tam sami jako Česko nic nezmůžeme. Regulovat migrační toky, a tedy i bezpečnostní, politickou, sociální a ekonomickou situaci v širokém pásu evropského sousedství můžeme pouze s plnou vahou společné akce států Evropské unie.

Jediná otázka, jež mi zůstává, je, kdy si tohle konečně naplno uvědomí i naši evropští představitelé v Berlíně, Paříži, Římě a Bruselu, přestanou se omezovat na hašení plamínků na evropském dvorku a začnou se soustřeďovat na skutečný požár, který se rozrůstá za našimi hranicemi (ať už je to Sýrie, Irák, či střední Afrika).

Zatím se to neděje. Proto dnes alespoň přeji našim lídrům na Evropské radě v Bruselu, aby měli dost síly a moudrosti při rozhodování o budoucnosti nás všech.

Autor je výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty