Martin Stropnický

Martin Stropnický Zdroj: Reuters

Alí Fajád
Faouzi Jaber
Alí Fajád, Faouzi Jaber a Chálid Marabí v soudní síni
Alí Fajád
5
Fotogalerie

Vítejte v postmoderním Kocourkově, verzi 2.0: Stropnický podal důkaz o své neslýchané nekompetentnosti

V rozhovoru pro zítřejší Hospodářské noviny ministr obrany Martin Stropnický přiznal, že pět Čechů v Libanonu bylo osvobozeno výměnou za propuštění Alího Fajáda, který seděl v české vazbě proto, že ho Američané chtěli soudit za podporu terorismu. 

"Pět lidí se sem vrátí v pořádku, pokud Fajád nebude vydán do Spojených států. Je to svázané,” prohlásil Stropnický.

Média na základě zákulisních informací o výměně spekulovala. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který musel buď potvrdit rozhodnutí soudu vydat Fajáda, a jeho kolegy Faouziho Jabera a Chálida Marabího do USA, nebo jít proti němu, se zachoval profesionálně. Fajáda pustil, ale věc nekomentoval. Řekl jen, že tak učinil na základě informací tajných služeb. Pustil i Marabího. U Jabera se zatím vyčkává, je ve vazbě.

Na špinavou výměnu stylem terorista za rukojmí mohou existovat různé, i protichůdné legitimní názory. Spousta států má silné řeči o tom, že s teroristy a únosci nevyjednává, a pak s nimi vyjednává a leckdy i platí výkupné (nepřímo třeba Francie). Dělá to i Izrael, dělají to Spojené státy.

Jak jsem napsal jinde, nemám k dispozici informace, které má Pelikán, premiér Bohuslav Sobotka a další členové vlády, neodvažuju se tedy soudit, zda se rozhodli správně, ale Pelikánovu rozhodnutí rozumím a dovedu si představit situaci, kdy v českém zájmu je říct Američanům, našemu blízkému příteli, kvůli němuž je naše země bezpečná, ne, a přistoupit na špinavý obchod.

Co si ale nedovedu představit je, že na postu ministra obrany sedí užvaněný chlápek, který co neví, to nepoví. I kdyby opravdu k výměně takto došlo, ministr vlády, natožpak obrany, nesmí žádnou takovou dohodu otevřeně potvrdit. Lhát nesmí, ale může klidně mlčet, nebo mlžit jako Pelikán. Stropnického trubka je totiž jak na veřejnosti oficiálně potvrzenou urážkou našeho spojence ve Washingtonu, tak na veřejnosti oficiálně potvrzeným oznámením teroristům: můžete to klidně zas někdy zkusit znova, my už se s vámi nějak dohodneme.

Jde o Stropnického profesionální (ministerské a diplomatické, nikoliv herecké) selhání. Jenže u nás nic takového už nikoho nevzruší, protože naši otrlou veřejnost, a to i tu odbornou a novinářskou, dlouhá léta různými nehoráznými výroky zpracovával bývalý prezident Klaus a současný prezident Zeman.

A když může být prezidentem on, muž, který má ústavní pravomoc sjednávat zahraniční smlouvy a nemusí ji delegovat na vládu, může si u nás jakýkoliv politik beztrestně říkat, co chce. Ostatně Stropnický právě ve výzkumu CVVM poskočil na třetí místo v oblíbenosti politiků (průzkum se konal logicky před jeho zítřejším interview).

Vítejte v postmoderní verzi Kocourkova 2.0.