John McCain

John McCain Zdroj: Reuters

Do McCaina má Zeman daleko. Souhlasil s tvrzením, že Sobotka „jde proti národu“. Pamatujme si to

Vystoupení prezidenta Zemana na besedě v Tišnově a jeho poznámka o možnosti odstranění premiéra kalašnikovem vzbudila zaslouženou debatu, ve které ale většinou zanikla jedna velmi důležitá okolnost.

Podstatné totiž není až tak, co Zeman o kalašnikovu řekl – byl to pokus o vtip, který by byl od kohokoli hloupý a buranský, od prezidenta státu však zcela nepřijatelný. To by ovšem nikoho, kdo sleduje Zemanovu politickou dráhu, nemělo nikterak překvapit.

Zásadní však je také to, co této odpovědi vlastně předcházelo – tedy jak zněl celý dotaz. Návštěvnice besedy ho uvedla, kromě pochvalných slov na prezidenta, takto:

 „…Protože, jak víme, pan Sobotka určitě nestojí za českým národem, ale proti němu“.

Poté následovala otázka, jak tuto situaci vlastně změnit. Prezident se, zjevně potěšen zněním dotazu, ihned pustil do razantní odpovědi. Úvodní tvrzení posluchačky nechal zcela bez komentáře.

Pokud dotazovaný nechá bez reakce takovýto úvod otázky a rovnou odpovídá, dává tím najevo, že se s premisou, z níž otázka vycházela, v zásadě či zcela ztotožňuje. Prezident demokratického státu tedy v besedě s občany nechal bez jakékoli reakce zaznít tvrzení o tom, že premiér země stojí proti vlastnímu národu.

To už není jen nedostatek vkusu – to je také nedostatek elementárního respektu k politickému soupeři, který by měl v demokracii být základem politické soutěže.

O tom, že jsou na světě politici, kteří tento respekt mají a považují ho za podstatnější než laciné sbírání bodů, svědčí historka z prezidentské kampaně Obama – McCain v amerických prezidentských volbách v roce 2008. Na besedě Johna McCaina v Lakeville se ujala slova jeho podporovatelka, která zahájila dotaz slovy:

„Nevěřím tomu Obamovi“.

„Chápu“, usmál se McCain.

Paní však pokračovala dál:

„Četla jsem o něm a on je to Arab a ….“

V tu si vzal McCain mikrofon a řekl zhruba toto:

„Ne, paní, pan Obama je slušný člověk vyznávající rodinné hodnoty, občan, se kterým máme zásadní rozdíly na řadu podstatných témat  – a o tom je také tato kampaň. Takže není. Díky za dotaz.“

McCain prezidentskou kampaň prohrál, ale zůstal velkorysým politikem a člověkem, který má respekt i svých názorových protivníků. Zeman kampaň vyhrál a stal se prezidentem. O tom, čím zůstal, nechť si udělá po jeho tišnovském a následujících vystoupeních obrázek každý sám.