Pražská koalice se sešla k dohodovacímu řízení. Nechceme rozkládat koalici, jen jsme nespokojeni s některými kroky pana primátora, zní z úst Jiřího Pospíšila, (Spojené síly pro Prahu)

Pražská koalice se sešla k dohodovacímu řízení. Nechceme rozkládat koalici, jen jsme nespokojeni s některými kroky pana primátora, zní z úst Jiřího Pospíšila, (Spojené síly pro Prahu) Zdroj: koláž Blesk

Petr Hlubuček jednání Obvodního soudu pro Prahu 9 o vazbě. (17. června 2022)
Petr Hlubuček jednání Obvodního soudu pro Prahu 9 o vazbě. (17. června 2022)
Petr Hlubuček jednání Obvodního soudu pro Prahu 9 o vazbě. (17. června 2022)
Obvodní soud pro Prahu 9 rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v DPP. (17. června 2022)
Petr Hlubuček jednání Obvodního soudu pro Prahu 9 o vazbě. (17. června 2022)
10
Fotogalerie

Dozimetr, dvojí metr. Velké strany mají v Praze utrum. Kdo na tom vydělá?

Není pochyb, že nadcházející komunální volby v Praze budou díky nedávné korupční kauze „Dozimetr“ jedněmi z nejzajímavějších, co tu kdy byly. Petr Hlubuček, donedávna nejúspěšnější otevřeně homosexuální politik v ČR, měl uprostřed tzv. měsíce hrdosti svůj další “coming out”, tentokrát jako nejotrlejší mafián z magistrátu.

Postupně totiž vyplavaly na povrch nejen tunelářské sítě z Dopravního podniku, ale i Hlubučkův nestydatý prodej pozemků patřících MČ Lysolaje, které prodal developerům za ani ne poloviční hodnotu.

Kde jsou „chvilkaři“?

Již předtím bylo hnutí STAN otřeseno jedním skandálem za druhým a vypadá to, že zdaleka nejsme u konce. Co tedy udělali samozvaní strážci demokracie typu Milion chvilek, kteří otevřeně Starosty podporovali? Krom krátkého vyjádření lítosti nic. Místo toho stačili pochválit vládu za to, že narozdíl od Babiše „vyvodila odpovědnost”. Žádná omluva voličům, žádná sebereflexe. Zatímco jejich demonstracemi na Letné preference ANO ovlivněny nebyly, reálné nebezpečí Babišova comebacku se tímto jednáním naopak radikálně zvýšilo. Už nikdo netrpí iluzemi, že by Milion chvilek byl nezávislý spolek, a málokdo půjde na jeho povel znovu demonstrovat.

Hlubuček, Feri

Kauza má své paralely s pádem Dominika Feriho. Stejně jako Feri byl STAN miláčkem mediálního mainstreamu. Středově liberální orientace, fotky s duhovými a Evropskými vlaječkami, punc svěží politické alternativy. Mezi „konzervativní” ODS a kdysi anarchistickými Piráty nejlepší volba, navíc podepřená silnou podporou i mimo velká města. Na čas se tak Starostové stali třetí největší politickou silou v republice.

Avšak pád STANu teď nemusí znamenat nic dobrého pro jeho konkurenty. Vzkříšené vzpomínky na Radovana Krejčíře a „starou ODS,” společně s podezřeními okolo Jiřího Pospíšila z TOP 09, rozhodně koalici Spolu v Praze neprospívají. Piráti si též naběhli svými útoky na koaliční partnery, když se zjistilo, že nominovali muže napojeného na Hlubučkův mafiánský kroužek do dozorčí rady Národní rozvojové banky. 

Ještě donedávna to vypadalo, že jedinému, komu v Praze kauza může pomoci, je Jan Čižinský a jeho politicko-marketingový projekt Praha Sobě. Čižinský je koneckonců takovým pražským Babišem. Ačkoliv mu také na hlavě taje máslo, komunikační schopnosti jeho PR týmu jej zatím vždy udržely v relativní přízni voličů. Ale když se ukázalo, že náměstek primátora Adam Scheinherr nebyl v Hlubučkově skandálu oním proslulým „korunním svědkem“, jak jej médiím prezentoval jeho šéf Čižinský, je zjevné, že i Praha Sobě má v kauze Dozimetr co vysvětlovat.

Potvrzuje se tedy, že celý dosavadní politický establishment bude v těchto volbách na odstřel. Pokrytectví, korupce a porušené sliby uprostřed masivního zdražování a energetické krize otřese stranickými preferencemi jako vichr. Jelikož si ovšem Pražané zažili své pod vedením Krnáčové z ANO a volit SPD je tabu, prospěch z kauzy budou mít hlavně neparlamentní uskupení, která takto zdiskreditovaná nejsou. Jen čas ukáže, komu se podaří chopit této příležitosti. 

Autor je členem uskupení Patrioti pro Prahu 6

Video placeholde
Policie vede zadrženého Petra Hlubučka (15. června 2022). • Aktu.cz