Haegumgang v Severní Koreji.

Haegumgang v Severní Koreji. Zdroj: Flickr

Luxusní resort měl využít všeobecného zájmu o unikátní podmořský ekosystém u břehů Austrálie.
Luxusní resort měl využít všeobecného zájmu o unikátní podmořský ekosystém u břehů Austrálie.
Luxusní resort měl využít všeobecného zájmu o unikátní podmořský ekosystém u břehů Austrálie.
Luxusní resort měl využít všeobecného zájmu o unikátní podmořský ekosystém u břehů Austrálie.
Saigon Floating Hotel ve Vietnamu.
7
Fotogalerie

První plovoucí hotel na světě stíhala jedna katastrofa za druhou. Skončil jako vrak v Severní Koreji

Když v roce 1988 otevřel řetězec Four Seasons hotel ukotvený na Velkém bariérovém útesu, referovaly o slavnostním ceremoniálu média z celého světa. Jednalo se o vůbec první stavbu daného typu a zdálo se, že „ráj na moři“, jak byl hotel inzerován, snad ani nemůže neuspět. Turistům bylo k dispozici 200 pokojů, noční kluby, bary, restaurace, podmořská observatoř, tenisový kurt i heliport. Hotel ale již od samého začátku stíhala jedna katastrofa za druhou.

Luxusní resort měl využít všeobecného zájmu o unikátní podmořský ekosystém u břehů Austrálie. Jenže poté, co byl plovoucí hotel v singapurských docích postaven, musela být mezi korály vyhloubena cesta, aby mohl být vůbec dotažen na místo určení. Již samotné ukotvení ve stylu ropných plošin tak provázely obří protesty ekologických organizací.

Za necitlivý zásah se pak příroda záhy sama „pomstila“. Tropický cyklon poslal na dno oceánu podmořskou observatoř, poškodil bazén a další zařízení. První turisté tak dorazili se značným zpožděním. To však ještě nebylo všechno a krátce po příjezdu návštěvníků se přišlo na to, že pod hotelem se nachází přes 100 tisíc kusů nevybuchlé munice z 2. světové války. Hotel byl nakonec kvůli finančním problémům zcela uzavřen ani ne rok po otevření.

Resort byl v tichosti přepraven do Ho Či Minova města, kdy byl přejmenován na Saigon Floating Hotel. V hlavním městě Vietnamu se stal hitem a centrem nočního života na téměř deset let, než přišly další finanční problémy. Tehdy v roce 1997 byl zakoupen Severní Koreou a přestěhován do turistického regionu u Diamantové hory poblíž demilitarizované zóny. Plovoucí hotel dostal jméno Haegumgang a stal se symbolem spolupráce Jižní a Severní Koreje. V jeho útrobách se potkávaly válkou rozdělené rodiny, jejichž příslušníci se často neviděli přes 60 let. V roce 2008 ovšem v resortu zastřelil severokorejský voják jihokorejského turistu a vláda v Soulu okamžitě přerušila veškerou spolupráci v tomto ohledu.

Plovoucí hotel vydělal Severní Koreji miliony dolarů, ale po zastavení přísunu jihokorejských turistů rychle osaměl. Totalitní režim přestal investovat do údržby a navzdory občasným návštěvám z Číny se postupně stal nepoužitelným vrakem. To shledal před několika dny i diktátor Kim Čong-un a rozhodl o stržení hotelu. Nahradit by ho údajně mělo nové, moderní zařízení.