Polární záře jako Phoenix

Polární záře jako Phoenix Zdroj: Wang Zheng

Mlhovina ohnivého humra
Kometa a Hora
Snímek nazvaný Tiché jaro
Tanec v Goafoss (vodopády na Islandu)
Mlhovina Koňská hlava a plamen
20
Fotogalerie

Nadpozemská nádhera: Nejlepší letošní snímky vesmíru, které se utkají v soutěži

Letošní ročník soutěže Insight Investment Astronomy Photographer of the Year 2019 ukazuje přehlídku nejkvalitnějších astrofotografií v mnoha rozmanitých formách. Porotci vyzdvihují mimo jiné různorodost zachycených objektů, mnoho z nich viděli vůbec poprvé. Oceňují i, že na spoustě fotografií je zachycen pohyb. Astrofotografové podle nich každý rok posunují hranice fotografie a nutí nás přemýšlet o vesmíru novými způsoby. Některé snímky působí jako zjevení. Skvostná práce fotografů nám přibližuje vesmír blízký i vzdálený a nutí nás podívat se na něj prizmatem vesmíru uvnitř nás.

Soutěž už desátým rokem pořádá Královská hvězdárna v Greenwichi ve spolupráci s BBC Sky at Night Magazine, za finanční podpory investiční společnosti Insight Investment. Soutěžící mohou porotě zaslat až 10 fotografií. Soutěží se ve dvou věkových kategoriích, dělítkem je věková hranice 16 let. Hlavní výhrou je peněžní cena ve výši 10 000 liber.

Z letošních rekordních 4600 přihlášených fotografií od fotografů z více než 90 zemí světa vybrali porotci prozatím 38 nejlepších. Prohlédněte si některé z nich v naší galerii. Vítězové soutěže budou vyhlášeni 12. září.