Novinové koláže Myriam Dionové odhalují nový rozměr tradičních zpráv

Novinové koláže Myriam Dionové odhalují nový rozměr tradičních zpráv Zdroj: Myriam Dionová, www.myriamdion.com

Uprchlíci ve zlatých dekách v koláži kanadské umělkyně
Novinové koláže Myriam Dionové odhalují nový rozměr tradičních zpráv
Indové stojící ve frontě k volbám, koláž Myriam Dionové
Novinové koláže Myriam Dionové odhalují nový rozměr tradičních zpráv
Indové stojící ve frontě k volbám, detail koláže Myriam Dionové
13
Fotogalerie

Jste zahlceni negativními informacemi? Novinové koláže odhalují nový rozměr tradičních zpráv

Cítíte se zahlceni informacemi, především pak těmi negativními? Nepamatujete si, co se stalo minulý týden, natož v minulém roce? Informačnímu smogu se v dnešní době prakticky nelze vyhnout. Záplava aktualit z celého světa na nás útočí dvacet čtyři hodin denně a vážnost jednotlivých sdělení tak mnohdy zaniká během okamžiku. Originálním způsobem se s tímto problémem rozhodla bojovat kanadská umělkyně Myriam Dionová.

Ve své absolventské práci na Quebecké univerzitě se Myriam Dionová zaměřila na tvorbu spojenou s denním tiskem. Tenké listy prestižních světových deníků již několik let přetváří k nepoznání. Kombinací vystřihování, zlacení a malování tak pod jejíma rukama vznikají malá umělecká díla, která diváka nutí hledat za běžnými titulky i něco víc.

Uprchlíci ve zlatě

Z původního designu novinové stránky zůstane po zásahu kanadské umělkyně jen minimum. Dionová zachovává pouze název deníku, datum vydání a titulek článku. Největší tvůrčí využití mají v jejích dílech dokumentární fotografie.

Obyčejná fotografie Indů stojících ve frontě k volbám po  zásahu umělkyně vypadá jako ilustrace z pohádky. O poznání závažnější apel vysílá pochod imigrantů v Srbsku. Deky, do kterých jsou zabalení, Dionová přebarvila na zlato. Secesní dojem práce působí v ostrém kontrastu se zobrazeným tématem. Její díla bezesporu vzbuzují mnohé otázky.

Číst noviny jinak

Na snové koláže Myriam Dionové se můžete podívat v naší fotogalerii. Třeba vás donutí koupit si zase jednou noviny a číst je pozorněji než kdy dřív. Nebo je číst úplně jinak.

 „Tvořím nové noviny, které mohou být různě interpretovány. Hlavně mají ale lidi podnítit k hlubšímu zamyšlení nad aktualitami, které normálně konzumujeme s příliš velkou samozřejmostí,“ řekla k tomu Myriam Dionová v rozhovoru pro Huffington Post.