David Bowie v dětských letech

David Bowie v dětských letech Zdroj: Vintag

David Bowie v dětských letech
David Bowie v dětských letech
David Bowie v dětských letech
David Bowie v dětských letech
David Bowie v dětských letech
15
Fotogalerie

Bowie, když měl ještě obě oči modré. Nahlédněte do dětství zpěváka, který by právě slavil narozeniny

Před třemi lety, 10. ledna 2016, zemřel legendární hudebník David Bowie. Bylo to jen dva dny po jeho 69. narozeninách. Výstřední umělec, který proslul jako průkopník nových hudebních trendů, podlehl po rok a půl dlouhém boji rakovině jater. Jaké bylo jeho dětství?

Narodil se v roce 1947 v Londýně do relativně chudé rodiny. Matka pracovala jako servírka a otec byl charitativním pracovníkem, oba prý byli tak trochu chladní. Sám se o dětství příliš kladně nevyjadřoval. Rodinné zázemí příliš nepřispívalo k jeho psychické stabilitě, která i tak byla dost chatrná. Ostatně, měl to v rodině.

Davidovi sklony k hudbě, tanci, herectví i výtvarnu se projevovaly už od dětství. Jako devítiletý začal Bowie zpívat ve školním sboru a svá vystoupení obohacoval o zvláštní taneční kreace. Aktivněji se ale začal o hudbu zajímat až zhruba ve třinácti letech pod vlivem nevlastního bratra. Žádný hudební nástroj ale dlouho neměl, jeho rodiče si to totiž nemohli dovolit. Chlapec proto vyhrával třeba na kuchyňské nádobí. První hudební instrument dostal až ve čtrnácti letech, byl to plastový saxofon.

Od dětství prý byl plný ohromné energie a nejrůznější nápady z něj jen tryskaly. To ale vedlo i k tomu, že se jako teenager často pral. Jedna taková rvačka způsobila, že měl každé oko jiné. Levé oko si při bitce vážně poranil a vypadalo to, že o něj přijde. Nakonec se ho podařilo zachránit, ale zornička už zůstala rozšířená a zrak poškozený. Zatímco Bowieho zdravé oko bylo až průzračně modré, to druhé vypadalo jako hnědé.

V době rvačky mu bylo 15 let. Samozřejmě k ní došlo kvůli dívce. Ránu mu zasadil jeho spolužák George Underwood. Umělci paradoxně zůstali přáteli, grafik Underwood dokonce Bowiemu vytvořil několik obalů pro jeho alba.