Záběry z představení The Art of Teese od Dity von Teese

Záběry z představení The Art of Teese od Dity von Teese Zdroj: Facebook.com

Záběry z představení The Art of Teese od Dity von Teese
Záběry z představení The Art of Teese od Dity von Teese
Záběry z představení The Art of Teese od Dity von Teese
Záběry z představení The Art of Teese od Dity von Teese
Záběry z představení The Art of Teese od Dity von Teese
21
Fotogalerie

Schovat bradavky a točit prsy do rytmu hudby! Luxusní striptýz Dity Von Teese rozpálil Prahu doběla

Tak nám přijela! Nejznámější burleska světa se svou suitou včera večer rozparádila bezmála plné Kongresové centrum na Vyšehradě. V publiku pištěly pin-upky v plné polní, české burlesky s fascinátory ve vlasech i Monika Babišová s přítelkyněmi, které by módní policie možná poslala zpět do Petrohradu. Do téhle atmosféry se ovšem oblékly dokonale: těžký samet, vysoké černé kožené boty, silný make-up. Vždyť přišly na striptýz Von Teese!  

Pohled ženy (Kateřina Kadlecová):Tahle show není pro starý. A ani pro konzervativní. „Ten nejteplejší teplouš,“ jak se výtečný konferenciér, stand-up komik a zpěvák Jonny McGovern sám tituluje, otevřel poslední z třiadvaceti evropských vystoupení The Art of the Teese nekorektními fóry a vy jste si uvědomili jedno: musíte na tuhle hru přistoupit. Bez dobré angličtiny a schopnosti přijmout nadsázku, pánské chichotání, jistou míru tzv. vykroucenosti a teplé vtipy se po následující dvě hodiny neobejdete.

Sprcha jako krásné umění

První hvězdou byla samozřejmě sama Dita Von Teese, která předvedla své nejznámější číslo, koupel v obří sklence na martini ozdobené 150 000 křišťály od Swarovského. To už bylo všem jasné, že na lístcích se nevyplatilo šetřit – první řady si užily nejlíp, hosté z balkonu promptně přeběhli na volná sedadla do přízemí. Obří obrazovky s detailem na Ditiny vnady se nekonaly. Ani na nádherné třpytivé kostýmy ostatních performerů, kteří laťku nastavenou šestačtyřicetiletou Ditou (ne že by na ní byl věk jakkoli vidět) rozhodně neshodili: krásná Australanka Zelia Rose předvedla fyzicky náročný banánový charleston ve stylu Josephine Bakerové, texaská akrobatka Ginger Valentine se svůdně svíjela na skoro třímetrovém rudém srdci postaveném uprostřed pódia, rubensovsky tvarovaná dívka ze stránek Playboye Gia Genevieve si sprchovala obrovská prsa ve vaně přímo na pódiu… Vše vzrušující, sexy, dokonale krásné.  

Ladies and gays, Jett přichází!

Největší potlesk ovšem sklidila tak trochu freak show: newyorská těžkotonážní Dirty Martini, která vkráčela na pódium v růžové róbě jako něco mezi Marií Antoinettou a Miss Piggy z Mupetů. Tato žena dokáže svá holá prsa se střapečky na bradavkách roztančit, ba roztočit, v různých směrech, kolem dokola. Svaly a sádlo, lascivita a vulgarita, a přesto zajímavé umění, které budete sledovat s otevřenou pusou. Stejně jako vystoupení Jetta Adora, novodobého Zorra a toreadora, který se při svém tanci obnažil skutečně až na dřeň, přesněji až do stříbrného třásničkového oteplouchu (googlojte, pokud tento zázasadní termín dosud neznáte). „Takže vy, dámy v první řadě, jste všechny těhotné,“ volá po Jettově výkonu, který nečekaně vůbec nepřipomíná vystoupení Chippendales, Jonny McGovern. „A vy, chlapi heteráci, jak jste to zvládli?“

Prsa lepším prezidentem než Donald Trump

Zvládli to dobře, tleskali a pískali a dupali jako všichni ostatní. Show je místy tak žhavá, že se člověk těm uniformovaným hasičům postávajícím chvílemi po stranách hlediště vůbec nediví. Velkou míru vzrušení obstará právě vousáč Jonny, který ze svého smokingu naštěstí nevyleze. I když narážky na politickou situaci ve Státech člověku už můžou přijít zbytečné, protože je trousí všichni umělci („Dita for president! A Ditina prsa for vice president! I ta prsa by zvládla stát řídit líp než to, co sedí v čele USA teď!“). Jinak by se od rozeného šoumena mohli čeští konferenciéři leccos přiučit. Celé to uzavře Dita v poněkud přežitém čísle, rodeu na růžovém plyšovém býkovi. I když je z účinkujících největší a nejelegantnější hvězdou, vůbec nevadí, že předvedla pouze čtyři čísla. 

Pro českou burlesku to bylo jako sledovat úplně jiný sport

Pohled muže (Martin Bartkovský): Ditu von Teese jsem objevil před třinácti lety díky minidokumentu stanice Discovery Channel. Tehdy burlesku v Čechách téměř nikdo neznal a já jsem dost dobře nehápal, proč se tahle žena obléká, jako by byl začátek 20. století, ale sexappeal z ní přímo tryskal. Od té doby jsem si říkal, že bych její vystoupení rád viděl naživo. A musím uznat, že po těch třinácti letech vypadá ona i celá show snad ještě líp. Před začátkem představení jsem si nedokázal představit, jak by mě tenhle předražený striptýz”, ve kterém se neukazuje to podstatné (protože bradavky i klín mají umělkyně vždy zakryté nějakým miniaturním kouskem oblečení), mohl bavit dvě hodiny v kuse. A nakonec to bylo zbytečně krátké. Tohle by se dalo sledovat hodiny. 

Skvělé kostýmy, bezchybné choreografie, humor a především ukázka velkého ženského sebevědomí. Světová show, která jen těžko hledá konkurenci. Všechno přesně načasované a dávkované v tom nejlepším množství. Sexy labutí jezero v podání samotné Dity či prsní akrobacie Dirty Martini nevyženu z hlavy ještě dlouho. Nakonec mi došlo, že více než nahotu dam jsem sledoval jejich vystoupení jako celek. Byly za ním vidět hodiny hodně tvrdé práce, které na scéně přetavily ve skutečně spektakulární momenty, kdy do sebe všechno zapadlo tak, jak mělo. Líto mi vlastně bylo jen přítomné české burleskní scény. Dámy, které v publiku dělaly nejlepší atmosféru a o přestávce předváděly, jak nepodcenily outfity, účesy ani make-up. To vše svou stylizací odpovídalo sledovanému představení. Jenže já být na jejich místě, tak bych se bál po tomhle večeru vylézt na pódium. Tuzemské burleskní představení, která jsem měl tu možnost vidět, byla proti této show jako rybníková liga versus NHL. Snad dámy jako Miss Cool Cat, Lady Mousellyca a spol. nezamířily z Kongresového centra na přilehlý Nuselský most, respektive pod něj, ale vzaly si pozitivní příklad a svá česká vystoupení teď budou hodně, ale opravdu hodně pilovat.