Poslední dva roky života Fridy Kahlo

Poslední dva roky života Fridy Kahlo Zdroj: Artfido

Poslední dva roky života Fridy Kahlo
Poslední dva roky života Fridy Kahlo
Poslední dva roky života Fridy Kahlo
Poslední dva roky života Fridy Kahlo
Poslední dva roky života Fridy Kahlo
11
Fotogalerie

Posledních 24 měsíců Fridy Kahlo před údajnou sebevraždou. Intimní snímky z malířčina soukromí

Frida Kahlo je jednou z nejvýznačnějších malířek 20. století. Její život však byl plný bolesti a utrpení, což často jde – bohužel, nebo bohudík – ruku v ruce s výjimečnou uměleckou prací. Fotografie, které dokumentují poslední dva roky Fridina života, teď vycházejí v knize, která nese jednoduchý název Frida Kahlo: Gisèle Freund Photographs. Francouzská fotografka Gisèle Freund po dva roky navštěvovala Fridin dům a dokumentovala její soukromý život.

Frida byla od dětství velmi neduživá. Přesto (nebo právě proto) oplývala velkou vnitřní silou. V šesti letech onemocněla dětskou obrnou. Chorobu překonala, ale její pravá noha byla kvůli obrně mnohem tenčí než ta levá. Ve škole byla za rebelku, která dělala problémy a vedla chlapecké party.

V 18 letech umělkyni postihla událost, která poznamenala celý její krátký život. Autobus, v němž jela, měl vážnou nehodu. Ocelová tyč prorazila její tělo. Měla zlomenou páteř, žebra, pánev, klíční kost a 11 zlomenin ve slabé pravé noze. Rok ležela na zádech celá obalená v sádře.

Autoportrét jako médium utrpení

Její uzdravení bylo více než zázračné, Frida začala znovu chodit. Po zbytek života už ale trpěla nesnesitelnými bolestmi, které tlumila drogami a alkoholem. Právě v době rekonvalescence se začala přátelit s olejovými barvami. Tady začala její posedlost autoportrétem, který často používala jako prostředek pro vyjádření vlastního fyzického utrpení.

Frida se však potýkala i s bolestí psychickou, když trpěla četné nevěry svého manžela, významného malíře Diega Rivery. Ten si užíval i s její vlastní sestrou. Ještě k tomu byla malířka téměř celý život v jeho uměleckém stínu. Říkala, že v životě ji potkaly dvě vážné nehody: jednou byla srážka s autobusem a druhá s manželem. Sama měla milence a nebyl to nikdo jiný než komunistický revolucionář Lev Trocký. Je proslulá tím, že měla také řadu milenek.

Sanitka, doutník a tequila

Po roce 1940 začaly být její práce přeci jen ceněné. Výstavu v Mexiku měla jedinou, a to rok před svou smrtí, v roce 1953. Na vernisáž ji přivezla sanitka a do místnosti ji přinesli na nosítkách. Hosté a novináři byli v šoku. Nikoliv však Frida. Ta ležela na lůžku uprostřed galerie, zpívala, pila tequilu, kouřila doutník a hýřila vtipem.

V tom samém roce jí byla pod kolenem amputována slabá pravá noha kvůli infekci. Zlomená žena zemřela o rok později. Oficiálně na plicní embolii, ale existují dohady o tom, že šlo o sebevraždu. Také se o ni už dříve několikrát pokusila. „Doufám, že je konec radostný. A doufám, že už se nevrátím,“ napsala do svého deníku.