Jurkovičova chata v Pekle u Náchoda

Jurkovičova chata v Pekle u Náchoda Zdroj: Facebook/Instagram Česko je super

Pivo
Adršpach
Dolní Vítkovice
Slunečnice
Karlovy Vary
8
Fotogalerie

Česko je super: Lidé do soutěže ke 100 letům ČSR posílají stovky fotek, které vyjadřují jejich vztah k zemi

Česká republika je plná zajímavých, jedinečných, svérázných, ale i malebných míst. Ke každému se pak váže určitá historie, zajímavost či osobní příběh. Většina lidí přitom zná jen nepatrný zlomek těchto míst. Změnit to má celonárodní soutěž Česko je super, do které může kdokoliv poslat fotografii vyjadřující jeho vztah k vlasti. Do soutěže, která je součástí letošních oslav 100 let od vzniku Československa a má zvýšit povědomí o tomto jubileu, již dorazily stovky fotografií.

Soutěž byla zahájena na konci června a potrvá až do 15. září. Soutěží se ve třech věkových kategoriích: do 18 let, od 19 do 25 let a nad 25 let. Lidé mohou své fotografie registrovat prostřednictvím sociálních sítí Instagram a Facebook. Na Instagramu stačí uveřejnit fotku na svém profilu a přidat hashtag #souteznemenilbych, na Facebooku je pak potřeba prokliknout se SEM.

V dosud zaregistrovaných snímcích podle organizátorů soutěže převažují dominanty v krajině, jako je například Říp, Praha či Vltava. Nicméně se objevují i různé symboly. Například figurka Bedřicha Smetany na dívčích rukou s vytetovaným srdíčkem vtipně evokuje Mou vlast.

Častým námětem snímků je zlatavý pěnivý mok. Pivní variace na mnoho způsobů ukazují, že světové prvenství ve spotřebě piva není pro Českou republiku náhoda.

Slavnostní vyhlášení

Z došlých soutěžních fotografií pak ambasadoři projektu, mezi kterými jsou například cestovatel Jiří Kolbaba, tenistka Andrea Hlaváčková, modelka a finalistka České Miss 2014 Veronika Kašáková, zpěvák Ben Cristovao či mentor a někdejší vysoký manažer Microsoftu Jan Mühlfeit, vybírají každý měsíc fotografii, která je nejvíce oslovila. Jedním z prvních vítězů se například stal noční snímek Vítkovických železáren od autora s instagramovým nickem Jack.

Slavnostní vyhlášení předáním cen všem výhercům proběhne 6. října 2018 v rámci programu festivalu Tourfilm v Karlových Varech.