Budova slovenského rozhlasu, 1983

Budova slovenského rozhlasu, 1983 Zdroj: Instagram/socialistmodernism

Café Moskau, Berlín, 1961-64
Nádraží Ostrava-Vítkovice, 1964-67
Kyrgyzstán, 1985
Malé bytové jednotky v Moldávii, 1978-86
Bukurešť, Rumunsko, 1965
22
Fotogalerie

Stopy komunismu: Prohlédněte si perly chátrající brutalistické architektury

K šedým obhroublým monstrózním stavbám vybudovaným za minulého režimu nejspíš panuje všeobecný odpor. Asi také kvůli tomu, na jakém historickém pozadí vznikaly, objevují země východní Evropy jejich uměleckou hodnotu jen velmi těžko. A tak budovy, které jsou mnohdy architektonickými perlami a hlavně svědky historie, chátrají. Hodnotu brutalistické architektury (z francouzského béton brut neboli hrubý beton) si uvědomili lidé z rumunské iniciativy BACU (Bureau for Art and Urban Research), a tak se snaží skvosty komunistického stavitelství zachránit.

Ochrana pamětihodností z kterékoliv jiné doby se více méně považuje za dobrou a prospěšnou, není tomu tak však u toho, co u nás i jinde v bývalém východním bloku postavili soudruzi. Jen když si člověk vzpomene, kolik se shodilo soch. Je to přirozené, po každé revoluci chtějí lidé zničit poslední zbytky minulých pořádků. A samozřejmě, ne každá Stalinova busta je umění.

Mnoho hodnotných a zajímavých staveb ale za železnou oponou vzniklo. Člověk je nedokáže vždy zcela docenit. Pravděpodobně za to může i chybějící časový odstup, stavby z doby ne až tak dávno minulé se rekonstruují či demolují dost nelítostně.

Spousta budov vystavěných ve stylu socialistického modernismu je v tak havarijním stavu, že se je iniciativa BACU snaží od roku 2014 mapovat a zachovat v udržitelném stavu. Bývalý Státní cirkus v Chisinau, hlavním městě Moldávie, a další a další majestátní šedivé budovy jsou opuštěné, zapomenuté anebo je čeká demolice.

Betonová příchuť

BACU dokumentuje architektonické skvosty, které vznikaly pod komunistickou nadvládou, na svém instagramovém účtu socialistmodernism, který má téměř 160 tisíc sledujících, a v šedivé galerii najdete třeba i žižkovský vysílač. „Chceme revitalizovat dědictví, které dává veřejnému prostoru specifickou příchuť, tak charakteristickou pro ony časy,“ vysvětlil Dumitru Rusu z BACU svůj záměr.

V první fázi projektu se skupina věnovala hlavně mapování budov socialistického realismu a modernismu, snažila se vytvořit jejich komplexní databázi. Lidé z BACU by rádi dosáhli toho, že zvýší povědomí o těchto stavbách a probudí ve Východoevropanech touhu je chránit. Ve druhé fázi by se chtěli věnovat přímo ochraně této architektury. Momentálně BACU pracuje na doporučeních na citlivou revitalizaci budov v Rumunsku a Moldávii.