Video placeholde
La Tomatina: rajčatová bitva po španělsku
Španělská vesnička Castrillo de Murcia si tradici přeskakování miminek udržuje už od roku 1620.
Účastníci bizarního klání „Křik svině“ se ve francouzském městečku Trie-sur-Baïse každoročně utkávají ve třech disciplínách. Porota hodnotí nejlepší prasečí převlek a nejvěrohodnější prasečí kvičení. Nakonec soutěžící běží prasečí závod.
Nic šílenějšího než honění bochníku sýra z kopce Cooper nedaleko anglického Gloucesteru asi nikdy neuvidíte.
Tomatina ve španělském Buňolu
40
Fotogalerie

7 nejšílenějších festivalů: Pohřbívání zaživa, soutěž v prasečím kvičení i přeskakování neviňátek

Lidská touha po zábavě nezná mezí. V některých koutech světa ovšem lidem nestačí na stereotyp všedních dní zapomenout u dobrého jídla, pití a hudby. Ve Španělsku, Francii, nebo Anglii se každoročně odehrávají nejšílenější festivaly na světě. Během těch příjemnějších se můžete vykoupat v rajčatech nebo červeném víně, u těch brutálnějších se přizabít při honění pětikilového sýra nebo položit svoje miminko na chodník, aby přes něj místní kumpáni přeskákali, a zbavili jej tak prvotního hříchu. Ano, slyšíte dobře. A tím to nekončí.

Rajčatová bitva Tomatina

V jedenáct hodin dopoledne se ve vybraný srpnový den ozve z radnice španělského městečka Bunol výstřel petardy a ulice zaplaví dav lidí, kteří po sobě navzájem metají zralá rajčata. Dvouhodinová nemilosrdná bitva každoročně promění ulice Bunolu v rajčatovou břečku. Restauratéři v tento den pečlivě zakrývají své podniky plastovými panely, uchráněni nejsou ani místní, kteří by se festivalu raději neúčastnili. Rajčetem schytáte nejen v centru, ale i v zapadlých uličkách.

První bitva se odehrála v roce 1945, když skupina slavících Bunolanů omylem převrhla vůz s rajčaty. Konflikt majitele úrody a opilých provinilců vyústil v každoroční opakování rajčatové potyčky. Letos se bude konat 2. srpna.

La Tomatina: rajčatová bitva po španělskuLa Tomatina: rajčatová bitva po španělsku|ČTK

Jako prase

Účastníci bizarního klání „Křik svině“ se ve francouzském městečku Trie-sur-Baïse každoročně utkávají ve třech disciplínách. Porota hodnotí nejlepší prasečí převlek a nejvěrohodnější prasečí kvičení. Nakonec soutěžící běží prasečí závod. Ve druhé části klání se účastníci snaží imitovat všechny možné druhy kvičení, které prase během svého života vydává – od páření až po porod. Následuje bujaré veselení se, při kterém na sobě všichni musí mít růžové oblečení. Letos se 12. srpna uskuteční již 43. ročník.

Účastníci bizarního klání „Křik svině“ se ve francouzském městečku Trie-sur-Baïse každoročně utkávají ve třech disciplínách. Porota hodnotí nejlepší prasečí převlek a nejvěrohodnější prasečí kvičení. Nakonec soutěžící běží prasečí závod.Účastníci bizarního klání „Křik svině“ se ve francouzském městečku Trie-sur-Baïse každoročně utkávají ve třech disciplínách. Porota hodnotí nejlepší prasečí převlek a nejvěrohodnější prasečí kvičení. Nakonec soutěžící běží prasečí závod.|ČTK

Pohřbívání zaživa a vstávání z mrtvých

Hlavními hrdiny slavností, které se každoročně konají ve španělském regionu Galicie, jsou lidé, kteří se v uplynulém roce ocitli blízko smrti. Mohli překonat vážnou nemoc, přežít těžkou autonehodu nebo skoro utonout. Návrat do života oslavují nezvykle. Na Den svaté Marfy se nechají v otevřených rakvích odnést do kostela, kde se poté odehraje slavnostní mše. Po ní pak živé nebožtíky odnesou do hrobů. Následné zmrtvýchvstání zakončují oslavy doprovázené popíjením alkoholu a konzumací místních delikates. V městečku As Neves se pohřbívání zaživa bude letos opět konat 2. srpna.

Nožní páka

Nezvyklý festival pořádají každý rok také v anglickém Derbyshire. Ve městě Ashbourne zde zájemci měří síly v nožní páce. Místní si soutěž tak zamilovali, že se ji v minulosti snažili dokonce zaregistrovat na olympiádě. Neúspěchem, který se dal samozřejmě očekávat, se nenechali odradit a letos vše připravují na 22. června. Soutěž má několik pravidel. Protivníci se na znak úcty na začátku utkání navzájem zují. Poté se do sebe zaklíní palci a bitva může začít. Vyhrává ten, který zvítězí ve dvou ze tří kol. Šlapku protivníka musí vítěz udržet na zemi dvakrát tři sekundy.

Přeskakování neviňátek

Španělská vesnička Castrillo de Murcia si tradici přeskakování miminek udržuje už od roku 1620. Místní tvrdí, že za čtyři století nebezpečně znějící kratochvíle se nikdy žádnému z dětí nic nestalo. Proti festivalu bojovala dlouho i katolická církev, místní se ovšem nikdy nevzdali. Všechny děti, které se v Murcii za rok narodí, jsou v červnu pokřtěny muži oblečenými do pestrobarevných kostýmů a módní obuvi. Rodiče je položí na matrace doprostřed ulice a muži je efektivně přeskakují. Poté jsou děti údajně očištěny od prvotního hříchu.

Španělská vesnička Castrillo de Murcia si tradici přeskakování miminek udržuje už od roku 1620.Španělská vesnička Castrillo de Murcia si tradici přeskakování miminek udržuje už od roku 1620.|ČTK

„Zlít se“ riojou

Pravděpodobně nejpříjemnější z šílených festivalů pořádají každoročně ve španělském Apu. V sedm hodin ráno se místní vydají na sedm kilometrů dlouhou cestu k nedalekým skalám. Zde poté kněz odslouží mši za svatého Pedra, patrona městečka. Pravá zábava vypukne ale až poté. Lidé na sebe během několika hodin vylévají desítky tisíc litrů vyhlášeného červeného vína. Kromě toho spoustu vína Španělé během dne také vypijí. Chybět nesmí samozřejmě tapas. Vinné bitvy se můžete letos jako každý rok zúčastnit 29. června.

Lámání kostí pro bochník sýra

To nejlepší ale přichází nakonec. Nic šílenějšího než honění bochníku sýra z kopce Cooper nedaleko anglického Gloucesteru asi nikdy neuvidíte. V minulosti se závodu (starý je víc než 200 let) účastnili jen obyvatelé blízké vesnice Brockworth, dnes se sem na jaře sjíždějí lidé z celého světa. A proč vlastně? Jednoduše proto, aby se dobrovolně přizabili při sbíhání z prudkého kopce. Více než sbíhání ale závod připomíná nekontrolovatelný sled salt a kotrmelců, na jejichž konci odváží velkou část účastníků z místa záchranka. A co dostane kromě berlí vítěz? Pětikilový bochník sýra. (Kdysi vážil 18 kilo, ale z bezpečnostních důvodů museli pořadatelé váhu a velikost snížit. Zabít totiž mohl někoho dole pod kopcem.) To přece stojí za to.

Nic šílenějšího než honění bochníku sýra z kopce Cooper nedaleko anglického Gloucesteru asi nikdy neuvidíte.Nic šílenějšího než honění bochníku sýra z kopce Cooper nedaleko anglického Gloucesteru asi nikdy neuvidíte.|ČTK

Prohlédněte si festivaly v naší fotogalerii: