Staré město v Jeruzalémě

Staré město v Jeruzalémě Zdroj: Národní archiv

Nahalal
Pevnost Atlit
Tirat Zvi
poutní hora Scopus
meandry řeky Jordán
10
Fotogalerie

Tel Aviv, Jeruzalém nebo Jaffa z výšky. Unikátní letecké snímky ukazují Izrael, když ještě neexistoval

Píše se rok 1937. Stát Izrael neexistuje, na jeho vznik si svět bude muset počkat ještě jedenáct let. Ve Svaté zemi funguje Britský mandát Palestina. A právě v této době vznikla unikátní fotosérie tehdy ještě palestinských měst, kterou pořídil muž jako originální dárek pro své přátele. 

Zalman Shocken v Palestině podnikal, ale jelikož byl zároveň vzdělaným člověkem, vyučoval na místní jeruzalémské univerzitě. A právě v jeho hlavě se zrodil nápad nechat vyfotografovat Svatou zemi ze vzduchu. A jelikož měl i prostředky na realizaci podobného plánu, můžeme dnes vidět jak v roce 1937 vypadaly z ptačí perspektivy například Jaffa, Tel Aviv nebo Jeruzalém.

Zajímavostí snímků je i to, že jsou z druhé strany popsané hebrejsky a německy, což naznačuje, že se muž přátelil s německými Židy, pro něž byla série původně vyhotovena.

Nebýt Národního archivu Izraele, který pečlivě uchovává veškeré písemnosti i fotografie dob minulých, nikdy bychom si fotografie nemohli prohlédnout. Krabice plná leteckých snímků budoucího státu Izrael se ukrývala v jedné z málo navštěvovaných částí instituce.

Snímky přežily všechny arabsko-izraelské války i samotný divoký vznik státu Izrael, kdy se po odchodu britských úředníků a vojáků na nově vzniklý stát doslova vrhli okolní arabští sousedé. A v těchto dnech, kdy si připomínáme sedmdesát let od vzniku Izraele, fotografie nabizejí zajímavý pohled do historie této časti světa. Na ukázku z nalezeného archivu se podívejte v galerii.