Ljudmila Pavličenková, legendární odstřelovačka za druhé světové války, rok 1940. Na svém kontě měla údajně 309 zabitých nepřátel.

Ljudmila Pavličenková, legendární odstřelovačka za druhé světové války, rok 1940. Na svém kontě měla údajně 309 zabitých nepřátel. Zdroj: Oldpicsarchive.com

Rodina cara Mikuláše II., rok 1914.
Jurij Gagarin, první kosmonaut na světě, netradičně se svým francouzským sportovním vozem Matra Bonnet Djet, rok 1965.
Jekatěrina Rjabovová, ruská vojenská pilotka, rok 1945.
Budoucí mistr světa v šachu Alexandr Aljechin (vlevo) a legendární kubánský šachista José Raúl Capablanca při ojedinělé přátelské partii v Rusku, rok 1913.
Ruská rodina v Jekatěrinburgu, konec 19. století.
20
Fotogalerie

Unikátní barevné fotografie z carského Ruska a komunistického SSSR. Je mezi nimi i český zápasník

Kolorování starých fotografií je v posledních letech velmi oblíbené a módní. Z letitých snímků tak vznikají díla, která si člověk v minulosti neuměl v této podobě představit. Podívejte se na kolekci fotek z carského Ruska i komunistického Sovětského svazu. Naprostou zvláštností mezi nimi je fotografie českého zápasníka Karla Pospíšila, který před více než sto lety v Rusku působil.

Na unikátních snímcích si můžete prohlédnout například dcery a manželku posledního ruského cara Mikuláše II. Všechny čtyři dcery i manželka byli po carově abdikaci v březnu roku 1917 společně s Mikulášem II. deportovány na Sibiř. Zde je zastihla i bolševická revoluce. Ve středu 1. července 1918 byla celá rodina v Jekatěrinburgu popravena.

Mezi další zajímavosti patří i fotografie prvního kosmonauta Jurije Gagarina, který pózuje před svým automobilem. Nejedná se však o sovětský automobil, ale o francouzský sporťák Matra Bonnet Djet. V pozadí je moskevský památník kosmonautiky a snímek tak vytváří vcelku zajímavý paradox.