Letadla Spitfire byla obvykle během svých denních průzkumných letů natřena modrou barvou, ale za soumraku či úsvitu byla růžová, aby nebyla na obloze tolik viditelná.

Letadla Spitfire byla obvykle během svých denních průzkumných letů natřena modrou barvou, ale za soumraku či úsvitu byla růžová, aby nebyla na obloze tolik viditelná. Zdroj: Imperial War Museum

Perská kočka v houpací síti na válečné lodi Godavari. Určena byla k lovení krys.
Farmářka maluje na svoji krávu barevné pruhy. Ty měly zabránit nočním nehodám, protože některá zvířata utekla a bloudila po silnicích.
Pes Salvo patřil mezi britské parašutisty. Tato nejvěrnější zvířata doprovázela vojáky při vylodění v Normandii a jejich dvouměsíční intenzivní výcvik je učil vyhledávat například různé pasti.
Barevná plynová maska „Mickey Mouse“, která byla určena dětem.
Cirkusoví sloni Kiri a Many čistí ulice v německém Hamburku. Civilní úřady je využily po válce k čištění ulic od vraků aut.
12
Fotogalerie

Unikátní galerie zvláštností druhé světové války: Růžové letadlo, pes na padáku i Churchill s kočárkem

I za kruté druhé světové války se někdy objevily fotografie, které vyvolávají spíše úsměv, i když byly součástí vojenské mašinerie. Imperiální válečné muzeum v Londýně z britských zvláštností konfliktu sestavilo knihu, která se jmenuje „Weird War Two“. Najdete v ní psy na padáku, kočky na válečných lodích, nafukovací tanky, obarvené krávy, růžové stíhačky i premiéra Winstona Churchilla ve zvláštním obleku a s kočárkem.

Věděli jste kupříkladu, že společně s parašutisty byli v Normandii vysazování z letadel i psi? Jednalo se o speciálně vycvičená zvířata, která měla spojenecké jednotky při invazi doprovázet. Při dvouměsíčním intenzívním tréninku se naučili vyhledávat různé pasti a předejít tak ztrátám na lidských životech.

V knize se lze dále například dočíst, že premiér Churchill nechal poslat velkou zásilku opic na Gibraltar. Jistá legenda totiž praví, že pokud z Gibraltaru zmizí opice, přestane tento poloostrov být britskou kolonií a zmíněná zásilka opic měla zdejší stáda primátů rozšířit a britskou nadvládu nad Gibraltarem pojistit.

Jak je vidno, tak v zákulisí války se odehrávalo mnoho zvláštních a někdy i úsměvných příběhů, o kterých dějiny většinou mlčí. A právě toto má kniha „Weird War Two!“, kterou vydalo londýnské Imperiální válečné muzeum, za cíl napravit. Na ukázky bizarností z druhé světové války se podívejte v galerii.