Colleen se svým domečkem.

Colleen se svým domečkem. Zdroj: Facebook.com

Propracované detaily domečku pro panenky nepřestávají udivovat dodnes.
Propracované detaily domečku pro panenky nepřestávají udivovat dodnes.
Propracované detaily domečku pro panenky nepřestávají udivovat dodnes.
Propracované detaily domečku pro panenky nepřestávají udivovat dodnes.
Propracované detaily domečku pro panenky nepřestávají udivovat dodnes.
19
Fotogalerie

Unikátní domeček pro panenky, který je dražší než luxusní vila v Los Angeles. Podívejte se

Colleen Moore, hvězda hollywoodských němých filmů z počátku 20. století, měla kromě herectví ještě jednu vášeň. A tou byly poněkud netradičně panenky. Milovala je natolik, že neváhala utratit hotové jmění za výstavbu domečku, který sloužil jen jim. A zatímco její filmy se z větší části nedochovaly, palác pro panenky nepřestává udivovat dodnes.

Zhotoven byl mezi lety 1928 až 1935, tedy v dobách Colleeniny největší slávy. Pracovalo na něm přes sto designérů a řemeslníků a cena se vyšplhala až na astronomických půl milionu dolarů. Jen pro srovnání, běžná novostavba rodinného domu stála tehdy 6300 dolarů. Za cenu domečku pro panenky slečny Moore by se jich tak dalo pořídit takřka 80. A v dnešních penězích by tato luxusní hračka stála 7 milionů dolarů (175 milionů korun).

Video placeholde
VIDEO: Po smrti Colleen Moore byl domeček vystaven v muzeu v Chicagu. • Muzeum vědy a průmyslu v Chicagu

Spíše než domeček pro panenky připomíná toto umělecké dílo menší hrad. Obsahuje repliku Španělských schodů z Říma, miniaturu kulatého stolu krále Artuše, sochy egyptské bohyně Isis a strop velkého sálu pokrývají malované výjevy ze slavných pohádek. Materiály byly použity jen ty nejdražší a nejvybranější. Dveře i podlahy jsou vyrobeny ze slonoviny, oltář v kapli je z ryzího zlata a nalezneme zde i funkční repliku pistole, která střílí stříbrné kulky.

Část vybavení tvoří skutečné historické artefakty, jako například 2000 let stará egyptská nádoba na vodu. Pocit luxusu dotváří elektrické osvětlení v žárovkách o velikosti zrnka pšenice a tekoucí voda v koupelnách z alabastru. Na stěnách visí originální miniaturní obrazy, z nichž jeden nakreslil sám Walt Disney, v knihovnách jsou pak ručně psané knihy včetně nejmenší bible na světě. Atmosféru dotváří funkční varhany a samozřejmě i rádio.

Spojené státy zápasily s následky Velké hospodářské krize, když byl celý projekt dokončen, a tak se Colleen Moore rozhodla, že prostřednictvím domečku pomůže těm nejpotřebnějším. Zázrak tehdejší doby byl poslán na cestu kolem celé země a vystavován v obchodních centrech, kde vydělal přes půl milionu dolarů. Tedy ještě více než původně stál. Všechny peníze pak obratem putovaly k charitám pomáhajícím dětem.

Po smrti slavné herečky byl domeček pro panenky darován Muzeu vědy a průmyslu v Chicagu, kde je od roku 1949 nepřetržitě vystavován.