Podněstří na snímcích Julie Autzové

Podněstří na snímcích Julie Autzové Zdroj: Julia Autz

Obyvatelé Podněstří se většinově považují za Rusy.
Obyvatelé Podněstří se většinově považují za Rusy.
Obyvatelé Podněstří se většinově považují za Rusy.
Obyvatelé Podněstří se většinově považují za Rusy.
Obyvatelé Podněstří se většinově považují za Rusy.
21
Fotogalerie

Podněstří, nostalgická černá díra Evropy. Vládne zde tíseň, chudoba a láska k Sovětskému svazu

Podněstří – separatistické území Moldávie, které chová nostalgické sympatie k putinovskému Rusku. Místo, kde před budovou parlamentu v hlavním městě Tiraspol stojí hrdá budovatelská Leninova socha. Mnozí Podněstří považují za černou díru, jíž proplouvají zbraně z Ruska a Ukrajiny do rukou teroristů. Atmosféru této zapomenuté oblasti můžete nyní pocítit pomocí působivých fotografií.

Podněsterská moldavská republika, jak zní oficiální název tohoto neuznaného státu, se nachází nedaleko Černého moře. Podněstří je vklíněný úzký pruh území mezi Ukrajinou a Moldávií, jen asi pětadvacet kilometrů vzdálený od moldavského hlavního města Kišiněv.

Podněsterská moldavská republika má již od 90. let hluboké konflikty se sousední Moldávií. Ta ji vnímá jako separatistické rebelské území, které se od Moldávie neprávem odtrhlo. Mezi státy panuje značná animozita vyostřovaná neustálým připomínáním starých křivd. Podněsterské významné město Bendery ležící na pravém břehu řeky Dněstr kupříkladu nemůže moldavské armádě zapomenout její brutální útok z června roku 1992, kdy problém mezi oběma zeměmi přerostl v ozbrojený konflikt.

Podněstří je známé svou afinitou k Rusku. Je na něm ekonomicky závislé, ale nejen to – tamní obyvatelé se většinově považují za Rusy, i když například z hlavního města je to k ruské hranici přes pět stovek kilometrů. Nostalgie po stalinismu, ale také chudoba a nedostatečná vybavenost v základní infrastruktuře, to vše je vidět z podněsterských fotografií, které z místa přinesla fotografka Julia Autzová. Na jejich výběr se nyní můžete podívat v galerii.