Kaňon Antelope

Kaňon Antelope Zdroj: Shutterstock

Objevte sedm nejbarevnějších míst světa

Pestrobarevná krajina neexistuje jen v pohádkách. Řadu duhově barevných zákoutí můžete spatřit na vlastní oči, stačí se nebát cestovat. Našli jsme pro vás sedm nejkrásnějších destinací.

Pokračování 2 / 8

1. Duhový eukalyptus

Duhový eukalyptusDuhový eukalyptus | ShutterstockDuhový blahovičník Eucalyptus deglupta je výjimečný strom. Podle některých biologů jde o nejrychleji rostoucí strom světa. Na Nové Guineji vyrostl za 15 měsíců o víc než 10 metrů. Průměrně dorůstá výšky 60 až 75 metrů. Jako jediný z eukalyptů se přirozeně rozšířil i na severní polokouli. Duhový eukalyptusDuhový eukalyptus | ShutterstockNejtypičtější pro duhový eukalyptus je kmen, který zdobí pestrá směs barev: modrá, fialová, oranžová i cihlově červená v kombinaci s jasně zelenou. Samotná kůra stromu nijak barevně nevyniká. Za efektní zbarvení může lýko, které se ukrývá pod ní. Nejlépe je to vidět u paty stromů, některé blahovičníky jsou však duhové celé. Duhový eukalyptusDuhový eukalyptus | Shutterstock

Pokračování 3 / 8

2. Kaňon Antelope, Arizona

Kaňon AntelopeKaňon Antelope | ShutterstockÚžasnou podívanou nabízí kaňon Antelope v někdejší zemi Navahů. Na pohled hladké a ladně působící vápencové stěny horní i dolní části kaňonu září červeno-oranžovou barvou. Díky působivé hře světla a stínu patří mezi nejkrásnější místa na západě USA. Kaňon AntelopeKaňon Antelope | ShutterstockPodmanivý vzhled kaňonu je výsledkem dlouholetého působení vody do pískovcového podloží. Spatřit zde můžete oblé tvary, sypající se písek, štěrbinami pronikající sluneční paprsky i tmavá zákoutí a stíny. To vše v hloubce až deset metrů pod zemským povrchem.

Pokračování 4 / 8

3. Vřídlo Grand Prismatic Spring

Horké vřídlo Grand Prismatic SpringHorké vřídlo Grand Prismatic Spring | ShutterstockPůl akru nebe a pekla najdete v Národní parku Yellowstone. Jde o třetí největší horké vřídlo na naší planetě a na americkém kontinentě nemá konkurenci. Za vysokou teplotu pramene může obrovská magmatická komora, která se nachází hluboko pod povrchem. Voda má vysoký obsah minerálů a teplotu 87 stupňů, u břehů je voda chladnější. Horké vřídlo Grand Prismatic SpringHorké vřídlo Grand Prismatic Spring | ShutterstockVřídlo je známé díky koncentrickým kruhům v barvě duhy, které se tvoří na hladině. Ve středu je voda tmavě modrá a dále následují pruhy světle modré, zelené, žluté, oranžové a červené barvy. Působivá podívaná vzniká činností termofilních mikroorganismů. V létě je hladina jezírka převážně žlutá, oranžová a červená, v zimě naopak převládá tmavě zelená barva.

Pokračování 5 / 8

4. Zhangye Danxia, Čína

Geologický park v provincii Gansu patří k málo prozkoumaným a neobydleným částem Číny. Působivé zbarvení reliéfu Zhangye Danxia vznikalo přes 24 milionů let. Barevná škála přechází od sytě rudé, přes žlutou až do zelené. Barvy se mění v průběhu dne se změnou jasu slunce. Od roku 2010 je zapsán na seznamu dědictví UNESCO.

Pokračování 6 / 8

5. Řeka Cristales, Kolumbie

Cristales se říká řeka pěti barevCristales se říká řeka pěti barev | ShutterstockBarva řeky Cristales, která protéká kolumbijským pohořím Macarena, se mění v závislosti na růstu vodních rostlin a obsahu mikrobů. Díky duhovým přechodům ji mnozí považují za jednu z nejkrásnějších řek světa. Kromě žluté, modré a zelené ji zdobí také červená a černá. Mimochodem nejde o žádnou velkou řeku. V nejširších místech nemá více než 20 metrů a její délka nepřesahuje 100 km. Kolumbijská řeka CristalesKolumbijská řeka Cristales | Shutterstock

Pokračování 7 / 8

6 .Gejzír Fly, Nevada

Gejzír FlyGejzír Fly | ShutterstockNádherně zbarvený útvar najdete v poušti Black Rock Desert v americké Nevadě. Gejzír vznikl vlastně náhodou při vrtání studny. Minerály a řasy se draly na povrch a vytvořily tyto mimozemské útvary zahalené do směsi žluté, zelené a hnědé, červené, oranžové a béžové barvy.

Pokračování 8 / 8

7. Chamarel, Mauricius

Oblast Chamarel na ostrově MauriciusOblast Chamarel na ostrově Mauricius | ShutterstockDuhově zbarvenou krajinu najdete také uprostřed tropických hor na ostrově Mauricius. Abyste spatřili sedmibarevný kousek země v oblasti Chamarel, musíte prosít hustým pralesem. Zdejší zvlněný terén tvarem připomíná písčité duny. O písek ale nejde. Tuhle nádhernou scenérii vytvořila láva.

Další zajímavé příběhy a fotogalerie najdete na webu zeny.cz.