Nové dresy ženské afghánské reprezentace.

Nové dresy ženské afghánské reprezentace. Zdroj: Hummel

Nové dresy ženské afghánské reprezentace.
Nové dresy ženské afghánské reprezentace.
Nové dresy ženské afghánské reprezentace.
Lvi a lvice. Spíš modelky to jsou...
Nové dresy ženské afghánské reprezentace.
21
Fotogalerie

Karkulky versus Tálibán. Fotbalistky Afghánistánu mají nové dresy i s hidžábem

Někteří považují členky ženských fotbalových týmů v Afghánistánu za hrdinky, protože jim islámští fundamentalisté vyhrožují i smrtí. Milé překvapení přichystal sponzor ženského reprezentačního týmu, dánský výrobce sportovního oblečení Hummel: firma představila dresy, které prý zcela odpovídají muslimským tradicím. Fotbalistky Afghánistánu budou mít nové „hidžáb dresy“. Kromě tváří a rukou jim nebude z těla vidět vůbec nic.

„Snažíme se vyjít vstříc zvyklostem afghánského lidu i tím, že pomáháme hrát ženám fotbal bez hidžábu, ale i s ním. Naše nová kolekce jim to umožňuje,“ řekl agentuře AP majitel Hummelu Christian Stadil. Dresy firma poprvé ukázala symbolicky v úterý, na Mezinárodní den žen.

S návrhy pomáhala nejlepší afghánská fotbalistka Chalída Popalová. „Nové dresy symbolizují naše tradice, naši historii i naši kulturu. Může to být inspirace pro tisíce mladých dívek a žen v Afghánistánu,“ ujišťuje. I když zrovna ženský fotbal k tradicím asi nepatří.

Fundamentalistické hnutí Tálibán prosazuje burky, jež zakrývají i obličej. A v dobách své vlády (1996–2001) zakázalo ženám sport, jakož i spoustu dalších aktivit. Fotbalistky se pak v Afghánistánu znovu objevily zhruba před deseti lety. Jenže klubů je málo a hře se věnuje jen několik stovek žen a dívek. Většina ostatních se bojí islamistů, kteří něco podobného odmítají. Masovému rozšíření sportu brání i zdejší tradice a zvyky, jež s něčím podobným vůbec nepočítají.

Dánská firma Hummel je také partnerem házenkářské reprezentace České republiky.