Příšerky

Příšerky Zdroj: Re-created by Aaron Zenz

Příšerky
Děcka zjistí, jaký má jejich fantazie potenciál.
Příšerky
Příšerky
Příšerky
17
Fotogalerie

Dětské čmáranice v rukou umělců: Profíci přemalovali bubáky a příšery

Monster project aneb vymysli stvůru, staň se kreslířem a nějaký zajímavý designér tvou představu vytvoří. Do projektu mladé americké umělkyně, která zhmotňuje dětské představy, se zapojil i český designér Milan Vašek.

Umělkyně a designérka Katie Johnsonová se vždycky skutečně ráda zaobírala vymýšlením nových příšerek. Své myšlenky zachycovala na papír jako nějakou „kreativní skládku“. Její čas ale neovládaly příšerky jen v dětství. Po vysoké škole začala pracovat jako designérka u reklamní firmy v Austinu v Texasu. Klíčila v ní už však myšlenka, že by se ráda věnovala spíše vlastním projektům.

Děcka zjistí, jaký má jejich fantazie potenciál.Děcka zjistí, jaký má jejich fantazie potenciál.|The Monster Project

K vlastním krokům ji inspiroval až umělec Yeondoo Jung. Ten přišel se sérií fotografií Říše divů, která z dětských kreseb přecházela ve snové fotky. Jungův nápad vlil krev do žil Johnsonové a jejím monstrům. Rozhodla se vystavět svůj projekt na dětské kreativitě. A zrodil se The Monster Project.

Nejdříve zve děti k vytvoření vlastních příšer a vzápětí nechává profesionální umělce nestvůry oživit. Zpočátku to nebylo snadné, protože na grafickou podobu příšerek byla sama a práce bylo příliš, ale postupně sehnala další umělce-dobrovolníky, aby byly výstupy rozmanitější.

„Je to osvěžující příležitost, šance podívat se do hlavy někoho jiného. Obzvláště na nerušené fantastické myšlenky dítěte a to je úžasná možnost,“ říká na svých webových stránkách.