Policista Michael Slager

Policista Michael Slager Zdroj: Charleston County Sheriff´s Office

Video usvědčuje amerického policistu z vraždy. Zastřelil osmi ranami černocha

Amatérské video, které se objevilo nejen na sociálních sítích, ale i na serverech amerických internetových médií, šokovalo společnost v USA: Policista na něm v sobotu v Jižní Karolíně zastřelil několika ranami černošského muže.

Policista Michael Slager podle videozáznamu natočeného náhodným kolemjdoucím opakovaně střelil prchajícího Waltera Scotta do zad, neboť padesátiletý černoch chtěl po předchozí dopravní kontrole utéci a nereagoval na jeho výzvy. Předtím se jej podle agentury AP policista snažil ochromit paralyzérem.

Díky nahrávce byl policista v úterý obviněn z vraždy. Informovala o tom například agentura Reuters. Incident se odehrál ve státě Jižní Karolína v sobotu. Důvod, proč policista zastavil muže, byl přitom prostý – nefunkční světlo na autě.

Agentura Reuters citovala právníka rodiny zastřeleného muže. „Dozvěděli bychom se pravdu, nebýt tohoto videa?“ ptá se právník a dodává, že rodina děkuje kolemjdoucímu, který video pořídil a zveřejnil.

USA loni zažívaly masové nepokoje poté, co se poroty rozhodly neobvinit policisty, kteří ve Fergusonu ve státě Missouri a v New Yorku ve sporných případech usmrtili neozbrojené černochy. Černošská menšina pak obviňovala bělošské policisty z diskriminace a přílišného používání násilí, kvůli čemuž případy šetřilo i federální ministerstvo spravedlnosti. To se bude angažovat i ve Slagerově kauze.

Podívejte se na video