KLDR

KLDR Zdroj: Profimedia

Severní Korea stále provokuje. Odpálila další dvě rakety

Severní Korea provedla další zjevnou zkoušku raket krátkého doletu. Obě rakety podle agentury AFP dopadly do Japonského moře poblíž východního pobřeží země. Testy Pchjongjang porušuje rezoluce RB OSN.

Mluvčí jihokorejského ministerstva obrany podle AFP odmítl upřesnit typ raket. Podle jihokorejské agentury Jonhap, která se odvolává na armádní zdroj, však šlo o rakety Scud s krátkým doletem kolem 500 kilometrů.

KLDR už ve čtvrtek odpálila tři střely na východ od pobřeží KLDR do mezinárodních vod Japonského moře. Pchjongjang tvrdí, že jde o nové přesně naváděné střely.

Raketovými testy Pchjongjang porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Navzdory tomu Severní Korea letos uskutečnila řadu testů střel krátkého doletu a v březnu vyzkoušela i rakety středního doletu Rodong, které mohou být teoreticky vybaveny jadernými hlavicemi a s doletem až 1300 kilometrů mohou zasáhnout Tokio a klíčové americké základny v Japonsku.

Tokio poté varovalo, že ze svých bojových lodí v Japonském moři jakékoli další balistické rakety odpálené ze Severní Koreje sestřelí.

Březnové raketové testy KLDR byly vnímány jako reakce na společné vojenské cvičení Jižní Koreje a Spojených států, které KLDR označuje za nácvik k invazi a na něž každoročně odpovídá sérií různých provokací.

V posledních dnech Severní Korea vyjadřovala hněv nad údajnými manévry jihokorejského námořního dělostřelectva poblíž sporné námořní hranice mezi oběma Korejemi ve Žlutém moři.