Naděžda s dcerou Světlanou, Stalinovou jedinou dcerou

Naděžda s dcerou Světlanou, Stalinovou jedinou dcerou Zdroj: Profimedia

Stalinova manželka Naděžda Allilujevová zemřela údajně na prasklé slepé střevo, okolnosti byly ale přinejmenším podivné
Stalinova manželka Naděžda Allilujevová zemřela údajně na prasklé slepé střevo, okolnosti byly ale přinejmenším podivné
Stalin se svou jedinou dcerou Světlanou
Stalinova jediná dcera Světlana Allilujevová, kterou měl s druhou manželkou Světlanou
Stalin jako mladíček
24
Fotogalerie

Manželky diktátorů: Naděžda Stalinovi nepřipila, ráno ji našli mrtvou. Její lékaře umlčeli na popravišti

Stalin byl bezpochyb jedním z nejhorších diktátorů moderních dějin. Jeho chování a vize děsily ve své době už i Lenina, který ho vlastně k moci dostal vlastními silami - později toho ale litoval. Stalinovy tyranské praktiky se nevyhnuly ani jeho nejbližším, včetně druhé manželky Naděždy. Ta kromě utrpení za života navíc zemřela i za dost podezřelých okolností.

Stalin Naděždě Allilujevové došlova učaroval už v jejích patnácti letech. Tehdy se vrátil z vyhnanství do Petrohradu, kde nějakou dobu pobýval u svého přítele, v domácnosti žila i právě Naděžda. Vykašlala se na školu a po Velké říjnové revoluci se sotva v šestnácti stala jeho sekretářkou.

O dva roky později si tehdy už jednou ovdovělý 40letý Stalin Naděždu vzal. Jejich rozmíšky ale začaly hned záhy - Naděžda se přídala k Leninově sekretariátu, protože nechtěla být na Stalinova zcela závislá. To jejího manžela rozhněvalo, poté co Naděžda porodila prvního syna, ji vyhodil ze strany, patrně aby ji udržel doma. Dvojice se často hádala a Stalin Naděždu beze studu veřejně podváděl.

Allilujevová tak hledala uplatnění jindě, nastoupila na studia, kde jí její spolužáci otevřeli oči. Nikdo totiž netušil, kdo Naděžda skutečně je, a tak před ní otevřeně mluvili o kolektivizaci, hladomoru a masových popravách. Stalin ji brzy poté, co ho kvůli těmto tématům konfrontovala, ze školy odhlásil. A jeho chování k ní se ještě zhoršilo.

Během slavnostní večeře na výročí Velké revoluce se před mnoha hosty opět pohádali. Když Stalin vyzval k přípitku na smrt nepřátel státu, Naděžda sklenici nepozvedla. Stalin po ní prý začal házet slupky od pomerančů či kusy chleba, aby upoutal její pozornost, nakonec ji oslovil. Naděždu to ale jen naštvalo a večírek opustila. Druhého dne ráno ji našla uklizečka mrtvou v jejím pokoji.

Podle svědectví se Naděžda zastřelila (mnozí ale zpochybňují, zda skutečně zbraň držela ona). Oficiální pitevní zpráva ovšem tvrdila, že Naděžda zemřela na zánět slepého střeva. Lékař, který tělo ohledával byl po pár letech popraven, veškeré dokumenty k Naděždině smrti byly zničeny a dalších svědků se Stalin zbavil způsoby, které mu byly zcela vlastní. Hrob své ženy po pohřbu už nikdy nenavštívil.

Stalina měl za bezcitnou bestii i Lenin, který mu dopomohl k moci. Bohužel si svou chybu uvědomil až pozdě, jeho tzv. závěť - dopis členům Ústředního výboru - neměl kýžený dopad a Stalin stanul v čele Sovětského svazu. Ovšem ani Lenin nebyl žádné neviňátko - na to se můžete podívat ve videu z produkce internetové televize Mall.tv.