Kadeřníci během lockdownu mění bezdomovce k nepoznání.

Kadeřníci během lockdownu mění bezdomovce k nepoznání. Zdroj: boredpanda.com

Kadeřníci během lockdownu mění bezdomovce k nepoznání.
Kadeřníci během lockdownu mění bezdomovce k nepoznání.
Kadeřníci během lockdownu mění bezdomovce k nepoznání.
Kadeřníci během lockdownu mění bezdomovce k nepoznání.
Kadeřníci během lockdownu mění bezdomovce k nepoznání.
23
Fotogalerie

Na vzhledu opravdu nezáleží? Kadeřníci z celého světa během lockdownu zadarmo upravují bezdomovce

Kadeřnictví a holičství patří k profesím, které jsou již rok těžce zkoušené světovou pandemií koronaviru. V některých zemích mohou kadeřníci i nadále pracovat, ovšem za dodržení velmi striktních hygienických podmínek, jako je použití ochranných štítů a neustálá dezinfekce celého podniku. Jinde, mimo jiné i u nás v České republice, nemohou oficiálně vykonávat své povolání vůbec.

Přes to všechno se někteří z nich rozhodli, že svůj volný čas věnují pomoci druhým. Vyrazili do ulic a starají se o lidi bez domova, kteří by si jejich služby jinak nemohli dovolit. 

Na první pohled by se mohlo zdát, že úprava vlasů a vousů je to poslední, co by člověk, který žije na ulici, mohl potřebovat. Opak je ale pravdou. Některým z nich se totiž po úpravě zevnějšku mohou naskytnout další příležitosti ke změně jejich života. Zda toho využijí, je pak pouze na nich samotných.

Zápletka, za kterou by se nestyděla žádná brazilská telenovela

Jedním z těchto šťastlivců je také pětačtyřicetiletý bezdomovec Joâo Coelho Guimaraes. Ten se jednoho dne rozhodl vejít do barbershopu Padoo v brazilském městě Goiânia. Holiči se ho hned ochotně zeptali, zda mu mohou nabídnout něco k jídlu a pití. Joâo s díky odmítl, ale požádal je o zapůjčení holícího strojku, aby si mohl sám trochu zastřihnout vousy. 

"Tehdy jsme dostali skvělý nápad. Nepůjčili jsme Joâovi strojek, ale rovnou jsme mu připravili celý zkrášlovací den. Jeden z nás ho ostříhal, druhý umyl a další mu sehnal nové oblečení: tři košile, oblek a boty," vyprávěl v rozhovoru pro brazilský server UOL majitel barbershopu Alessandro a dodal: "To jsme netušili, co tímto činem způsobíme."

Poté, co Alessandro nasdílel fotografie Joâovi proměny na sociální sítě, stal se tento příspěvek okamžitě virálním a dostal se až k Joâově rodině, která si myslela, že už je 10 let po smrti. 

Následovalo dojemné setkání. Joâo se po dlouhých letech setkal se svou sestrou, která již ztratila naději, že by svého bratra mohla ještě někdy obejmout. Přestože mu nabídla azyl v jejím domě, rozhodl se Joâo zůstat na ulici. Jedině tam se prý cítí dokonale svobodný. 

Podívejte se na proměnu Joâa a dalších bezdomovců, kteří se ochotně svěřili do šikovných rukou zkušených holičů.