Franceschi při prvním návštěvě kmene natočil krátký film o jeho obyvatelích.

Franceschi při prvním návštěvě kmene natočil krátký film o jeho obyvatelích. Zdroj: Profimedia

Francouzský badatel a dobroduh Patrice Franceschi kmeny Yuhupů navštivil v roce 1976, 1989 a 2004.
Yuhupové žijí na ohromné ploše pralesa, navíc ačkoliv dnes se již z větší části usadili, patří původně k nomádům a tyto tendence je nikdy zcela neopustily.
Franceschi při prvním návštěvě kmene natočil krátký film o jeho obyvatelích.
Franceschi při prvním návštěvě kmene natočil krátký film o jeho obyvatelích.
Francouzský badatel a dobroduh Patrice Franceschi kmeny Yuhupů navštivil v roce 1976, 1989 a 2004.
29
Fotogalerie

Život tajemných Yuhupů v obrazech. Zapomenutí indiáni v povodí Amazonky na starých snímcích

Mohlo by se zdát, že na Zemi už toho bude jen málo nepoznaného a neobjeveného. Ne marně se ale říká, že ačkoliv jsme vycestovali tisíce kilometrů do vesmíru, stále ani nevíme, co se skrývá uvnitř naší planety. A někdy neznáme ani to na jejím povrchu - ještě stále se čas od času objevují zprávy o zapomenutých kmenech původních obyvatel v hloubi amazonských pralesů. Jednimi z nich jsou i Yuhupové.

Yuhupové žijí v oblasti mezi řekami Tiquié a Apapóris na hranicích Kolumbie a Brazílie. Jedná se o skupinu původních obyvatel, které spojuje stejný jazyk makú - ve skutečnosti se jedná o několik drobnějších kmenů s vlastními jmény. Počet Yuhupů se podle posledních záznamů odhaduje na přibližně tisíc lidí. Jak přesné toto číslo je se můžeme jen dohadovat - Yuhupové žijí na ohromné ploše pralesa, navíc ačkoliv dnes se již z větší části usadili, patří původně k nomádům a tyto tendence je nikdy zcela neopustily.

Yuhupové jako jediní uměli v minulosti používat jed kurare, jímž natírali šipky určené pro lov zvěře, ten se do povědomí moderní civilizace rozšířil až při obchodu s bělochy. První informace o těchto kmenech pochází z roku 1904. V první polovině 20. století, kdy se v Amazonii rozmohla těžba kaučuku, původní obyvatelé ještě měli možnost utéct do nedostupných částí pralesa, to se změnilo v druhé polovině století, kdy těžba kaučuku expandovala, do oblasti začali proudit také obchodníci s kožešinami a misionáři. Kontakt Yuhupů s civilizací se značně zintenzivněl. V 80. letech problémy způsobila i těžba zlata.

Dnes jednotlivé kmeny užívají kromě své mateřštiny i španělštinu či portugalštinu, zhruba třetina obyvatel se považuje za křesťany, jejich život byl značně ovlivněn vlivy moderních civilizací, přesto si do jisté míry zachovávají integritu, někteří se okolního světa straní úplně. Podobných kmenů zejména v džungli Amazonie či na miniaturních ostrovech v Indickém oceánu, žije stále méně - jejich území jsou vykořisťována, sami obyvatelé bývají často oběťmi násilí ale i nechtěného zavlečení moderních nemocí. Rozšiřování moderní společnosti jejich existenci ohrožuje do té míry, že se hovoříuž i o rezervacích a oblastech se zákazem vstupu.