Eva na sebe Hitlerovu pozornost strhla dvěma pokusy o sebevraždu

Eva na sebe Hitlerovu pozornost strhla dvěma pokusy o sebevraždu Zdroj: Bundesarchiv

S Hitlerem se seznámila už jako 17letá ve své tehdejší práci ve fotografickém obchodě.
S Hitlerem se seznámila už jako 17letá ve své tehdejší práci ve fotografickém obchodě.
Braunová se nakonec dočkala v roce 1945 - svatby i povedené sebevraždy.
S Hitlerem se seznámila už jako 17letá ve své tehdejší práci ve fotografickém obchodě.
Eva na sebe Hitlerovu pozornost strhla dvěma pokusy o sebevraždu
22
Fotogalerie

Život a smrt Evy Braunové: Milenka i manželka Hitlera získala diktátora malou, nečestnou, ale účinnou lstí

Pro Hitlerovy věrné fanoušky Eva Braunová až do konce války neexistovala. Byla dobře utajovaným tajemstvím muže, který hlásal, že jako státník je ženatý se svou zemí a jeho srdce patří německému lidu. Ženám ale ve skutečnosti neodolal. Braunová ho dostala díky velmi nebezpečné ale povedené lsti - pokusila se totiž o sebevraždu. 

Eva Braunová nebyla nikdy výjimečná - ani jako dítě či studentka a vlastně ani jako jedna s důležitých postav dějin, kterou ostatně ani není. Sama to ale asi moc dobře věděla, a tak si našla vlastní způsob jak na sebe upozornit. V dětství dělala problémy doma i ve škole, později si našla mnohem drsnější způsob, jak na sebe upozornit...

S Hitlerem se seznámila už jako 17letá ve své tehdejší práci ve fotografickém obchodě. Jeho majitel si byl s Hitlerem blízký a Braunovou mu dodal takřka na zlatém podnose. Jenže Hitler už měl partnerku a ani s ní se nemínil oženit, chtěl být věrný svému politickému cíli. Geli Raubalová tak spáchala z nešťastné lásky sebevraždu.

Eva měla najednou u Hitlera, do kterého byla blázen, volné pole působnosti, ale stejně nezaznamenala větší úspěch. A tak, zhruba rok po Geli, vzala do ruky pistoli svého otce a střelila se do krku. Přežila zázrakem. Hitlera tím k sobě ale přivábila - pochopil prý, že se o dívku, která je do něj zamilovaná, musí postarat. Navíc po zkušenosti s Geli už nechtěl žádný další skandál.

Hitler byl tou dobou už na vzestupu v popularitě, a tak měl spoustu práce. Eva se opět cítila odstrkovaná - jen o dva a půl roku později se pokusila o sebevraždu znovu, spolykala prášky na spaní. Nejdřív ale napsala Hitlerovi dopis, že se chce zabít, zda se k němu dostal není jisté. Co provedla, Hitlerovi patrně řekla její sestra Ilse, která ji našla. A opět to zafungovalo, Hitler se o ní začal víc zajímat. Koupil jí dům v luxusní mnichovské čtvrti a nechal se od ní doprovázet na veřejnosti. I tak ale jen málokdo věděl, kdo pohledná dívka je. 

 

Braunová se nakonec dočkala v roce 1945 - svatby i povedené sebevraždy. Hitler velice dobře věděl, že prohrál, ukrytý v bunkru si formálně Evu vzal, za 36 hodin společně spáchali sebevraždu. Braunová rozkousla kapsli s kyanidem, Hitler k ní přidal i kulku z revolveru.