Miroslav Kalousek bude v české politice jistě chybět

Miroslav Kalousek bude v české politice jistě chybět Zdroj: ČTK

Miroslav Kalousek ve státní správě působil od začátku devadesátých let. Začínal jako odborný poradce místopředsedy vlády, v roce 1992 se stal ředitelem odboru poradců místopředsedy vlády ČSFR.
Miroslav Kalousek (1994)
V letech 1993-1998 byl ekonomickým náměstkem na ministerstvu obrany. Z té doby je mu přisuzována odpovědnost za několik kontroverzních zakázek. Vyšetřování však žádné pochybení neprokázalo. Podle kritiků si na úřadě udržel vliv i poté, co z ministerstva odešel.
Miroslav Kalousek (1998)
Miroslav Kalousek (1999).
28
Fotogalerie

Tak šel čas s Miroslavem Kalouskem, jedním z nejvýraznějších českých politiků

Předseda poslanců TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek složil poslanecký mandát. Jeden z nejvýraznějších českých politiků poslední doby tak Sněmovnu opouští po dlouhých dvaadvaceti letech.

Miroslav Kalousek pracoval do roku 1990 v podniku Mitas Praha. Státním úředníkem se stal v únoru 1990, kdy nastoupil do odborného útvaru místopředsedy vlády. Od července 1992 působil v Úřadu vlády ČSFR jako ředitel odboru poradců místopředsedy vlády. Od ledna 1993 do ledna 1998 byl ekonomickým náměstkem ministra obrany.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Miroslavem Kalouskem • Prostor X

Dvakrát ministrem financí

V letech 2002 až 2005 předsedou rozpočtového výboru Sněmovny a od ledna 2007 do května 2009 ministrem financí ve vládě Mirka Topolánka (ODS). Stejnou funkci zastával v kabinetu Petra Nečase (ODS) od července 2010 do července 2013. Po volbách v roce 2013 kandidoval na místopředsedu Sněmovny, nebyl ale zvolen, poté byl předsedou klubu TOP 09 a STAN.

Na stranickém sněmu v listopadu 2015 byl Kalousek zvolen novým předsedou TOP 09, v čele strany tak nahradil Karla Schwarzenberga. Po parlamentních volbách v říjnu 2017 řekl že již nebude funkci předsedy obhajovat a na stranickém sněmu, který se konal v listopadu 2017 Kalouska v čele TOP 09 vystřídal europoslanec Jiří Pospíšil. Toho v čele strany v listopadu 2019 nahradila Markéta Pekarová Adamová.

Konec oznámil v létě

O svém odchodu Kalousek informoval již loni v létě. V pořadu Otázky Václava Moravce v červenci také řekl, že chce jednat s dalšími stranami o vytvoření předvolebního bloku. TOP 09 se nakonec v říjnu na spolupráci dohodla s ODS a lidovci.

"Moje dvaadvacetiletá dráha aktivního poslance se dovršila právě nyní," řekl Kalousek a omluvil se těm, kteří se někdy jeho vystoupením cítili osobně dotčeni. "Mějte se moc fajn," ukonči svou řeč a politickou kariéru. Plénum ho odměnilo potleskem.

Připomeňme si ve fotogalerii, jak šel čas s jednou z nejvýraznějších tváří české politiky.