Alkohol se za prohibice konzumoval víc, než před ní

Alkohol se za prohibice konzumoval víc, než před ní Zdroj: Profimedia

Prohibice měla změnit společnost k lepšímu, opak se ale stal pravdou
Alkohol se za prohibice konzumoval víc, než před ní
Alkohol se za prohibice konzumoval víc, než před ní
Prohibice trvala třináct let, její skončení se oslavovalo jako nic jiného předtím
Prohibice trvala třináct let, její skončení se oslavovalo jako nic jiného předtím
22
Fotogalerie

Dámy tančící na stolech i v ulicích a alkohol tekl proudem. Tak radostně skončila slavná americká prohibice

Temné období amerických dějin - i tak by mnozí nazvali éru prohibice, která byla ve Spojených státech uvedena v realitu 16. ledna 1920. Zákaz alkoholu, který měl vést ke zlepšení stavu společnosti, naopak stál za vzestupem mafie, zvýšení zločinnosti a paradoxně dokonce i za vzrůstem konzumace alkoholu. Asi tak není divu, že se o téměř 14 let později konec prohibice slavil víc, než cokoliv jiného v historii.

Prohibice má svůj původ v křesťanských spolcích a ve skupinách žen, které trpěly pod rukama svých opilých násilnických manželů - koncem 19. století se v USA totiž pilo třikrát víc než dnes. A tak vešel 16. ledna 1920 v platnost Osmnáctý dodatek Ústavy Spojených států, který zakazoval prodej, dovoz a výrobu nápojů s obsahem alkoholu nad 0,5 %.

Místo toho, aby se zlepšilo zdraví, pracovní morálka a snížila kriminalita se stal pravý opak. Spojené státy se proměnily v meku zločinců jako byl Al Capone, který profitoval právě na nezákonném dovozu a obchodu s alkoholem. Po celé USA vznikají tajné bary, kde alkohol teče dál proudem. A kdo si nemohl dovolit zajít do baru, pil cokoliv, co alkohol aspoň trošku připomínalo. A buďme upřímní, to nikdy nevěstí nic dobrého - ani zdravého. Mrtvých a osleplých z otrav byly tisíce. O tom, o kolik peněz přišly státy na daních, ani nemluvě.

To, čeho chtěli v Americe dosáhnout, se nepovedlo, a tak byl po necelých čtrnácti strastiplných letech, krátce po začátku hospodářské krize, schválen Jednadvacátý dodatek Ústavy, který k 5. prosinci 1933 prohibici zrušil. Tehdejší prezident Franklin D. Roosevelt v oznámení dodal něco o tom, že doufá, že občané budou pít zodpovědně. To už ale nikdo přes rány bouchajícího šampaňského neslyšel. Amerika začala slavit.

Oslavy to ale nebyly nějak zhýralé - už od dubna byl totiž povolen prodej nápojů (piva vína) do obsahu alkoholu 3,8 %. Konzumace alkoholu navíc nebyla nikdy formálně zakázána - bylo pouze nezákonné ho dovážet, vyrábět a prodávat. V ulicích to přesto ožilo - náklaďáky naložené pivními sudy lidé vítali s rozesmátými obličeji, obchody, které uschovaly skladové zásoby se rychle plnily zákazníky, bary, hospody i restaurace praskaly ve švech. A všude se zpívalo, tančilo, hodovalo a hlavně pilo!