Jovenka nebyla tichou "první dámou", svými intrikami dosáhla pro svého manžela mnohých výsledků

Jovenka nebyla tichou "první dámou", svými intrikami dosáhla pro svého manžela mnohých výsledků Zdroj: Profimedia

Jovanka, Tito, Elizabeth Taylor a Richard Burton, který stvárnil diktátora ve filmu Pátá ofenzíva: Bitva o Sutjesku
Jovanka s manželkou Chruščova
Jovanka s Titem na návštěvě v Sovětském svazu
Jovanka s Titem na návštěvě v Sovětském svazu
Tito byl pro Jovanku doslova bohem
22
Fotogalerie

Manželky diktátorů: Půvabnou Jovanku Tito zapudil a nechal zatknout. Žila v chudobě a bez dokladů

Stejně jako její budoucí manžel Josip Broz Tito, bojovala i Jovanka jako partyzánka proti nacistům v druhé světové válce. Tehdy jí bylo teprve sedmnáct, přesto ale dosáhla velkých vojenských úspěchů. Ale to jako by jí nestačilo - po válce se vdala za Tita a s pomocí intrik dokázala "vládnout" po jeho boku. Tedy jen do té doby, než ji manžel zapudil a nechal žít v chudobě.

Jovanka byla Srbkou žijící v Chorvatsku, když jí bylo 15 let, začala druhá světová válka a chorvatští ustašovci vypálili její rodný dům. A právě už tady patrně začal konec jejího vztahu s Chorvatem Josipem Brozem Titem, který nastal o 36 let později. Ale zpět k válce - v 17 se Jovanka zapojila do partyzánského hnutí, dosáhla hodnosti podplukovníka. Právě jako partyzánka poprvé viděla Tita, který ji doslova uhranul.

Později sloužila jako jeho "ochutnavačka", měla na starosti prevenci proti nemocem a po smrti Titovy tehdejší manželky byla i jeho osobní sekretářkou. Vzali se v roce 1952, tou dobou už Tito několik let vedl Jugoslávii a měl za sebou i vyvražďování statisíců nepohodlných. Jovance na tom ale příliš nezáleželo.

Svého muže měla za boha a podle toho se tak i chovala, ačkoliv neměla ukončené vzdělání, ani neuměla jazyky, dokázala si podmanit mnoho vážených politiků včetně těch západního světa, kteří tak potažmo propadli i reformnímu Titovi, jenž se nenechal zastrašit ani Sovětským svazem.

Její vliv na manžela byl patrně tak velký, že Titovi blízcí přívrženci ho proti Jovance začali štvát. Zda v tom byl i svár mezi Srby a Chorvaty, není jasné. Tito se ovšem roku 1975 odstěhoval z jejich společného domova, v roce 1977 ji Titovi pobočníci vytáhli z postele a jen v noční košili ji z domu doslova vykopli. Zatkli ji, protože prý plánovala proti Titovi převrat, zabavili doklady a odvezli do jednoho z Titových domů, kde živořila více jak 30 let, podstatnou část z toho byla i po Titově smrti v domácím vězení. Zemřela v roce 2013 pouhé čtyři roky poté, co jí Srbsko vrátilo doklady a začalo posílat důchod.