Ženy v ruských věznicích pracují jako šičky, pracovní doba bývá až 17 hodin

Ženy v ruských věznicích pracují jako šičky, pracovní doba bývá až 17 hodin Zdroj: Profimedia

I v otřesných podmínkách ale věznice pořádají módní přehlídky a soutěže krásy
Tresty za nesplnění kvóty jsou dny bez jídla, sprchy nebo hodiny dlouhého stání na mraze
Pomalou šičku dozorce zbije dřevěnou tyčí
Tresty za nesplnění kvóty jsou dny bez jídla, sprchy nebo hodiny dlouhého stání na mraze
Ženy v ruských věznicích pracují jako šičky, pracovní doba bývá až 17 hodin
29
Fotogalerie

Tvrdá práce, přísný režim, šikana: Tak se žije v ženských trestaneckých koloniích v Rusku

Ve světě se stále řeší, zda má vězení fungovat jako trestní či jako nápravné zařízení - obě varianty jsou v různých zemích uvedené do extrému. Například ve Skandinávii si trestanci žijí jako v lepším hotelu, kde nechybí a herní konzole. Opačným extrémem jsou káznice, kde vězni bez povšimnutí umírají - hlady, únavou nebo na následky bití a rvaček. 

Nejsou to ale jen věznice v rozvojových zemích, ale například i v Rusku. Jednou z nejobávanějších je mordvinská trestanecká kolonie, kde mají své tábory muži i ženy. Před časem si zde trest odseděla i členka Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová, která v dopise veřejnosti a později i v knize popsala, jak to tam chodí. Je asi zbytečné se domnívat, že by to jinde v „Matičce Rusi“ vypadalo dramaticky lépe...

 

Vězenkyně v trestnicích zaměstnávají šitím. Každý den je nutí pracovat šestnáct až sedmnáct hodin, volno mají jednou za šest týdnů, jedna brigáda musí každý den odevzdat 150 policejních uniforem. Pokud normu některá ze šiček nestihne, je dozorcem zbita dřevěnou tyčí. Trest ale následuje celou brigádu - zůstanou bez jídla, bez sprchy nebo musí hodiny stát na vězeňském placu bez hnutí několik hodin. Šicí stroje jsou staré, stále se rozbíjejí, trestankyně si je musí spravovat samy. Stoly jsou zamazané od krve, jak si unavené ženy neustále prošívají prsty tupými jehlami. Vedení věznic se ale chlubí, že jsou pokrokoví a jako zábavu pořádají pro ženy i soutěže krásy...

Když v kolonii někdo umře, je to označeno jako sebevražda. Nezřídka ženy zemřou rovnou za šicím strojem, jejich tělo pak jen v noci někdo odklidí. Když za trest v mrazech musí zůstat venku, není amputace omrzlých končetin nic zvláštního... Unavené, vystrestované a zlomené trestankyně pak útočí jedna na druhou, když nestíhají odevzdávat ušité oblečení. Jedné ženě přímo před Tolokonnikovovou propíchly hlavu nůžkami.

Sex mezi ženami ve věznicích na denním pořádku. Vězenkyně ho popisují jako výpomoc mezi ženami, kterým chybí kontakt s druhým člověkem. Například proti IK-14 je mechanická dílna, kde pracují čtyři muži, alkoholici. Sem tam za nimi některé ženy zajdou, občas pak skončí v porodnici místní nemocnice.