Doan Thi Huongová odchází od soudu, za vraždu jí původně hrozil trest smrti

Doan Thi Huongová odchází od soudu, za vraždu jí původně hrozil trest smrti Zdroj: Profimedia

Doan Thi Huongová by se chtěla stát herečkou
Dvojici naivních turistek si patrně vybrali severokorejská tajná služba
Dvojici naivních turistek si patrně vybrali severokorejská tajná služba
Kim Čong-nam zemřel na otravu látkou VX
Dvojici naivních turistek si patrně vybrali severokorejská tajná služba
20
Fotogalerie

Podivný případ vraždy bratra Kim Čong-Una: Krásná vražedkyně si odseděla jen pár měsíců

Život v Severní Korei není vůbec žádný med, a to dokonce ani pro členy vládnoucí rodiny. Ti se musí mít neustále na pozoru, protože důvěra ve špatnou osobu by je mohla stát život. Někdy se ale mohou stát obětí úplně cizích lidí, za kterými ovšem stojí jejich „milovaná“ rodina. Jako tomu bylo v případě Kima Čong-nama.

Smrt staršího bratra Kima Čong-una je i po třech letech přinejmenším podezřelá. Kim Čong-nam se měl stát nástupcem svého otce Kim Čong-ila, jenže v roce 2001 byl zatčen v Japonsku při pokusu o odcestování na falešný pas. Jeho otec tak přehodnotil svůj výběr budoucího vládce KLDR. Čong-nam nějakou dobu ovšem tvrdil, že otec ho nakonec zbavil „práva na trůn“ kvůli jeho reformním názorům.

Života ho nakonec zbavil podle všeho právě jeho mladší bratr Kim Čong-un, a to prostřednictvím dvou mladých turistek na malajském mezinárodním letišti. Agenti severokorejské tajné služby si vyhlédli dvě naivně vypadající dívky - 28letou Vietnamku Doan Thi Huongovou a 25letou Indonésanku Siti Aisyahovou - a nabídli jim pár stovek dolarů za neškodný kanadský žertík pro televizi. Jedna z nich stříkla Čong-namovi do obličeje neznámou látku, druhá mu na obličeji podržela vlhký hadřík. Pak obě utekly.

Kim celou věc ihned nahlásil letištní pracovnici, ani to mu ale nepomohlo. Látka, kterou ho dívky otrávily, byla silná bojová kapalina VX, která způsobuje paralýzu dýchacích svalů a silné křeče vedoucí až ke smrti. Obě podezřelé ženy byly zatčeny a v Malajsii jim hrozil trest smrti.

Tomu se ale jako zázrakem nakonec vyhnuly - po dvou letech ve vazbě prokuratura stáhla obžalobu na Siti Aisyahovou a propustila ji. Doan Thi Huongovou nakonec místo za vraždu odsoudili na tři roky a čtyři měsíce za úmyslné zranění nebezpečnou zbraní nebo prostředkem. Po odsezení dvou třetin trestu (pouhý měsíc po odsouzení) byla Doan propuštěna. Novinářům tehdy řekla, že je velmi šťastná a doufá, že se ve své domovině stane herečkou nebo zpěvačkou.

To se jí zatím nesplnilo, film o její účasti na vraždě Kim Čong-nama už ale vyšel jako dokument pod názvem Assassins.