Grace Mugabe si zamilovala moc a luxus.

Grace Mugabe si zamilovala moc a luxus. Zdroj: Profimedia.cz

Grace Mugabe a Roberta Mugabe dělilo 41 let.
Modelka Gabriella Engels, na kterou Grace Mugabe nepochopitelně zaútočila prodlužovačkou.
Grace Mugabe a Roberta Mugabe dělilo 41 let.
Manželé Mugabe s královnou Alžbětou II.
Modelka Gabriella Engels, na kterou Grace Mugabe nepochopitelně zaútočila prodlužovačkou.
20
Fotogalerie

Manželky diktátorů: První dáma nejchudší země světa milovala moc, luxus a proslula krvavým zmlácením modelky

Často se říká, že muž je hlavou, ale žena je krkem, který tou hlavou hýbe. Podobně to měli nastavené i Robert Mugabe, bývalý prezident Zimbabwe, a jeho manželka Grace. Ta po dobu své působnosti na postu první dámy stihla udělat několikrát ostudu ve světě nebo zmlátit do krve mladičkou modelku. Když se ale začalo nabízet, že by její starý manžel opustil prezidentskou funkci, nestyděla se nabídnout své služby v dalším vedení země, která se právě kvůli ní a jejímu manželovi ocitla v krizi. Nakonec se jí to ale nepovedlo.

Robert Mugabe sice v roce 1980 osvobodil Zimbabwe od britské armády, zároveň ale v době své vlády svoji zemi dovedl na ekonomické dno. Pak došlo k devalvaci měny, vyvražďování nepohodlných osob nebo vysoké nezaměstnanosti a obyvatelé se rozhodli ze země ve velkém utíkat jinam. Až v roce 2017 se vedení země rozhodlo proti jeho vládě zakročit. A to zejména proto, že se vyděsilo prohlášením manželky prezidenta Grace Mugabe, že by se po svém manželovi chopila vlády a dokonce už pro to začala dělat určité kroky. Manželé byly nakonec uvrženi do domácího vězení a prezidentem se stal Emmerson Mnangagwou.

Grace Mugabe si vzala manžela Roberta, který byl o 41 let starší, po smrti jeho první manželky. A hned začala dávat najevo svoji zálibu v moci a luxusu. Ačkoliv se její země topila v bídě, ona utrácela nehorázné sumy po světě. Jako podnikatelka se věnovala obchodu s realitami, ale nikdo vlastně nedokázal pochopit, na čem tak rychle zbohatla. Zjistilo se také, že má pravděpodobně prsty v černém obchodu se slonovinou a obohacuje se na těžbě diamantů a ve světě dostala nelichotivé přezdívky DisGrace (hanba) a Gucci Grace. To, že získala vysokoškolský titul ze sociologie za tři měsíce studia už byla jen taková třešnička.

Ke zlepšení pověsti jí nepomohl ani skandál, který se stal v Jihoafrické republice v roce 2017, kdy v pokoji svých synů narazila na modelku Gabriellu Engels, kterou zmlátila prodlužovačkou tak, až jí tekla krev z hlavy. Na první dámu byl vydán zatykač, ale díky politické imunitě se z tohoto činu nemusela nijak zodpovídat.

Boží mlýny ale možná přece jen melou. Sice pomalu, ale jistě. Po smrti Roberta Mugabeho v roce 2019 se totiž začaly otevírat a prošetřovat kauzy, ve kterých Grace figurovala nebo kauzy při kterých nehorázně a nepochopitelně zbohatla. Uvidíme tedy, jestli si bývalá první dáma bude muset sníst, co si nadrobila.