Saddám Husajn byl popraven oběšením 30. prosince 2006.

Saddám Husajn byl popraven oběšením 30. prosince 2006. Zdroj: Profimedia.cz

Saddám Husajn při vodních radovánkách se svojí rodinou.
Saddám Husajn jako malý chlapec.
Saddám Husajn při vodních radovánkách se svojí rodinou.
Diktátor při modlení.
Saddám Husajn jako malý chlapec.
23
Fotogalerie

Poprava Saddáma Husajna: Poslední okamžiky tyrana byly naplněny proklínáním, urážkami a tancem

Před 14 lety byl odsouzen k trestu smrti jeden z největších diktátorů světa Saddám Husajn. Samotná poprava pak proběhla 30. prosince 2006 v Bagdádu za přítomnosti místních ministrů, poslanců nebo pozůstalých po obětech, které měl Husajn na svědomí. Podle videozáznamu, který před lety unikl na veřejnost poprava rozhodně neproběhla v klidu. Naopak. Provázely ji peprné nadávky, urážení, ale i radost a tanec. 

Soudní proces se Saddámem Husajnem, dopadeném bývalém diktátorovi americkými vojáky, byl jednou z nejsledovanějších kauz vůbec. Ačkoliv Husajn veškerá obvinění odmítal a hájil se sám, nebylo mu to nic platné. Soud ho odsoudil k trestu smrti oběšením. A k tomu také 30. prosince 2006 v iráckém hlavním městě Bagdádu došlo.

Poprava proběhla kolem 6. hodiny ranní při východu slunce. Maskovaní muži dovedli Husajna na místo popravy a dali mu kolem krku oprátku. Pokud byste si ale mysleli, že vše proběhlo v klidu a důstojně, mýlili byste se. "Bůh tě zatrať" a "Jdi k čertu". Tyto věty, podle amatérského videozáznamu, který tehdy unikl na internet, na místě popravy zazněly hned několikrát. Jeden z maskovaných mužů Saddámovi vytkl následky jeho vládnutí - války, zabíjení, mučení, útoky na civilisty nebo používání chemických zbraní. "Zničil jsi nás. Zabíjel jsi nás. Nechal jsi nás žít v bídě," křičel. Saddám se však ani v posledních minutách života nehodlal kát. "Zachránil jsem vás před bídou a chudobou a zničil vaše nepřátele, Peršany a Američany." 

Na místě popravy bylo asi 15 osob, které se začaly modlit k proroku Mohamedovi. Pak proběhly ještě další slovní přestřelky, které pak uklidňoval kdosi z davu. Poslední slova Saddáma Husajna byla: "Dosvědčuji, že není božstva kromě Boha a Mohamed je posel Boží. Palestina je arabská." Uprostřed jeho další věty popravčí uvolnili propadliště, takže ji už nedokončil. Po popravě začali přítomní lidé tancovat a veselit se. Po 10 minutách bych bývalý diktátor sundán a zabalen do bílého pytle. Na druhý den byl pohřben poblíž svého rodiště Tikrítu. 

Saddám Husajn se za dobu své krutovlády dopustil mnoha zločinů. U soudu se zodpovídal za zločiny genocidy, vraždy a mučení civilistů. Povstání ve své zemi, proti své vládě, tvrdě potlačoval, dokonce použil proti vlastním lidem i chemické zbraně - oběti se odhadují na sta tisíce. Zničil nespočet rodin a celou zemi uvrhl do bídy a útlaku, který trval přes dvacet let.