Video placeholde
Vrchní, prchni, 1980
Partie krásného dragouna, 1970
Konec starých časů, 1989
Nemocnice na kraji města
Marečku, podejte mi pero, 1976
35
Fotogalerie

Záletný doktor Blažej nebo falešný číšník Vrána. Připomeňte si nejslavnější role Josefa Abrháma

Jeho filmové a seriálové role dnes již náleží do klenotnice československého a českého filmu, a Josef Abrhám tudíž patří mezi nejoblíbenější tuzemské herce. Bravurně ztvárnil mnoho desítek komických i vážných postav, přičemž každé z nich vtiskl svůj originální herecký rukopis. Josef Abrhám zemřel v pondělí 16. května, necelý roky po své životní partnerce Libuši Šafránkové.

Snad i ti, kteří se narodili až po listopadu 1989, viděli alespoň některý z dílů z kultovního seriálu Jaroslava Dietla Nemocnice na kraji města, kde Josef Abrahám ztvárnil roli záletného lékaře (a později primáře) Arnošta Blažeje, který zahořel láskou ke zdravotní sestřičce Ině. Stejní diváci jej nepochybně viděli i v roli chudého knihkupce Dalibora Vrány, který má bujnou milostnou představivost, kopu dětí ze svých dřívějších manželství či záletů a jenž po večerech jako falešný vrchní připravuje restaurace a hospody o část jejich tržeb ve filmu Vrchní, prchni!

Mezi další nezapomenutelné snímky, ve kterých nechal Josef Abrhám vyniknout svoje herectví rovněž patří Kulový blesk, Svatební cesta do Jiljí, Marečku, podejte mi pero, Byl jednou jeden dům, Šakalí léta, Trhák, Cirkus Humberto či Konec starých časů. Vedle komických a veselých postav dokázal bravurně sehrát i role vážné. Mezi nejvýznamnější z nich nepochybně patří postava Jakuba Jana Ryby v televizní inscenaci Noc pastýřů, Karla Čapka ve filmové klasice Člověk proti zkáze anebo Jakoba Silbersteina ve snímku Všichni moji blízcí. Jeho nejvýraznější rolí z poslední doby byl part krále v pohádce Kouzla králů či role padlého kancléře ve filmovém debutu bývalého prezidenta Václava Havla Odcházení. Svou velkou náklonnost bývalé hlavě státu projevil i v závěru roku 2011, kdy vystoupil jako jeden z hlavních řečníků na Havlově pohřbu.

Začátky v Bratislavě, láska v Činoheráku

Josef Abrhám se narodil 14. prosince 1939 ve Zlíně. Zajímavostí jeho původu může být, že je vnukem slovenského dramatika, prozaika a evangelického faráře Jozefa Hollého. Jeho dětským snem bylo stát se pilotem, ale z výšek se mu dělalo špatně a údajně trpěl i na kolotočích. Od útlého dětství hrál na klavír, a tak koketoval s možností stát se pianistou. Později chtěl být dokonce uměleckým fotografem či evangelickým farářem po svém dědovi.

Svoje herecká studia započal na bratislavské Vysoké škole múzických umění, aby po dvou letech přešel na pražskou DAMU. Jeho spolužáky v ročníku zde například byli Petr Čepek, Václav Sloup či Jiří Krampol. Abrhám školu absolvoval v roce 1962. Poté působit na scéně pražského Divadla československé armády. Po vojně dostal nabídku na angažmá do Národního divadla, ale rozhodl se pro experiment v začínajícím divadle v ulici Ve Smečkách nedaleko Václavského náměstí. Na této scéně, která brzy dostala název Činoherní klub, strávil celých třicet let. Seznámil se tam i se svou manželkou Libuší Šafránkovou a v divadle dokázal naplno uplatnit svůj mimořádný herecký talent od rolí vážných přes postavy charakterní po veseloherní. Exceloval v klasických kusech jako Višňový sad, Strýček Váňa, Racek, Hráči, Revizor, Tři v tom, Žebrácká opera či Audience. Později účinkoval i v činohře pražského Národního divadla.

K filmovým a divadelním rolím Abrhám čas od času v minulosti přidal i zpěv. V roce 1988 vydal sbírku písní určenou hercům s názvem Šel jsem světem. Na albu se autorsky podíleli i skladatel Jiří Zmožek a textař Pavel Kopta.

Za roli příslušníka Veřejné bezpečnosti v muzikálu Šakalí léta obdržel Českého lva 1993 v kategorii nejlepší mužský herecký výkon. Se svou ženou Libuší Šafránkovou má syna Josefa.

Na snímky z filmů, ve kterých hrál Josef Abrhám, se podívejte ve fotogalerii: