Video placeholde
Dětská hra – Remake kultovního hororu z osmdesátých let se dočkal poměrně zásadní aktualizace, když se z něj spíš než děsivý horor stala zábavná technologická sci-fi.
Paradise Hills – Antiutopická sci-fi o místě, kam jsou posílány mladé dívky na převýchovu, aby z nich byly dobré a poslušné manželky.
Yesterday – Hudební romantická komedie s fantasy elementem, kdy celý svět s výjimkou jednoho hudebníka zapomene na to, že kdy existovali Beatles.
Skleněný – Vyvrcholení superhrdinské trilogie režiséra M. Night Shyamalana.
Ve stínu měsíce – Policista v průběhu několika dekád pátrá po vrahovi, který cestuje proti proudu času.
13
Fotogalerie

To by se ve skutečnosti nestalo! Deset nejlepších sci-fi a fantasy filmů roku 2019

Katastrofa. Tak by se dal krátce a výstižně popsat stav na poli filmové sci-fi a fantasy v českých kinosálech v minulém roce. Zdá se, že výpravné seriózní sci-fi filmy byly vytlačeny pestrobarevnými adaptacemi superhrdinských komiksů. Fanoušci fantaskních příběhů tak musí snížit své nároky, aby se mohli vůbec na něco dívat. A my, abychom sestavili plnohodnotný žebříček o deseti příčkách, jsme mezi sci-fi museli započítat právě i marvelovky a další filmy z žánrového pomezí. 

Naše desítka nezačíná vůbec překvapivě. Jaké jsou další skvělé fantasy a sci-fi filmy?

  1. Avengers: Endgame
  2. Alita: Bojový anděl
  3. Freaks
  4. The Room
  5. Světlo mého života
  6. Durante la tormenta
  7. Spider-Man: Daleko od domova
  8. Ad Astra
  9. Terminátor: Temný osud
  10. Úniková hra

1. Avengers: Endgame 

Režie:Bratři Anthony a Joe Russoové, kteří se postarali už o Avangers: Infinity War a dvě úspěšná pokračování Kapitána Ameriky. 

Sci-fi / fantasy element:  Mezihvězdné cestování, cestování v čase, kouzelnictví, nadpřirozené schopnosti atd.

Přijetí diváky a kritikou: Na všech frontách skoro až nekritické. Monumentální superhrdinskou týmovku oznámkovali uživatelé ČSFD 84 procenty, obdobně vysoko hodnotí i diváci na IMDb. Spokojenost vyjádřilo 94 % kritiků na Rotten Tomatoes

O čem to je jednou větou: Přeživší útoku vesmírného plenitele Thanose zkouší zvrátit vesmírnou genocidu, kterou Thanos v posledních Avengers napáchal.

Plusy a mínusy:  Vyvrcholení deseti let komiksových snímků od Marvelu si zaslouží  upřímné uznání za to, že se tvůrcům podařilo navázat snad na všechny dosavadní filmy a rozvinout jejich motivy tak, že se na nikoho nezapomnělo a výsledek jakž takž drží pohromadě. Dojem z Endgame zásadně závisí na vztahu každého diváka k Avengers sáze a jejím jednotlivým hrdinům. Fanoušci si popláčou nadšením i dojetím a pravidelní diváci uznale pokývají hlavou. Dosud nezainteresování kolemjdoucí nicméně nebudou tušit, která bije.   

2. Alita: Bojový anděl

Režie:Robert Rodriguez, nevyrovnaný režisér drsných snímků jako Od soumraku do úsvitu, Machete nebo Sin City, i dětských filmů jako Spy Kids. 

Sci-fi / fantasy element:  Postapokalyptická budoucnost, roboti.

Přijetí diváky a kritikou:  Českým divákům se Alita dle ČSFD líbila na 76 %, uživatelé IMDB hodnotí 7.4/10. Na Rotten Tomatoes ale palec nahoru zvedli v průměru jen tři recenzenti z pěti.

O čem to je jednou větou: Oživená robotka Alita, pohrobek vyspělé, zničené civilizace, v sobě objevuje lásku a nadstandardní bojové schopnosti. 

Plusy a mínusy: Problémový a dlouhá léta odkládaný projekt nakonec dopadl lépe, než se čekalo. Alita je technologickým triumfem, když filmaři dokázali přivést na plátno humanoidní CGI postavu, jejíž výrazy tváře bez problémů u diváka vyvolávají pozitivní emoční odezvu. Uncanny Valley bylo překonáno!  Příběhově se nicméně nejedná o žádný zázrak, filmu výrazně škodí fakt, že se počítalo s tím, že z Ality bude minimálně trilogie. K hlavnímu střetu mezi hrdiny a záporáky tak v „prvním díle“ vlastně ani nedojde. A nedojde k němu ani jindy, neboť film v pokladnách kin nezazářil. 

3. Freaks

Režie:Zach Lipovsky a Adam Stein, pro něž se jedná o první výraznější režijní zářez. 

Sci-fi / fantasy element: Nadpřirozené schopnosti. 

Přijetí diváky a kritikou:  Na databázi profesionálních recenzí Rotten Tomatoes vyznívá pozitivně 88 procent textů. Podle uživatelů ČSFD snímek získal 72 procent, o něco kritičtější jsou uživatelé IMDb, kteří levný sci-fi snímek ohodnotili 6.7 body z deseti možných. 

O čem to je jednou větou: O holčičce, kterou její otec vychovává v oprýskaném domě a úzkostlivě se snaží zabránit tomu, aby vycházela ven. 

Plusy a mínusy:  Zásadním trumfem snímku je jeho celková nepředvídatelnost, kdy minimálně celou první polovinu stopáže není jasné, o co v něm přesně jde a kam se dějově vyvine. Proto nejlepší možná rada zní: nic víc si o filmu nezjišťovat a pustit si jej víceméně naslepo. Naopak asi jediným výraznějším limitem filmu je jeho skromné produkční zázemí, kvůli němuž jsou v několika sekvencích jasně patrné podfinancované triky.  

4. The Room

Režie: Zatím nepříliš známý francouzský režisér Christian Volckman.

Sci-fi / fantasy element: Tajemný pokoj, který plní přání.

Přijetí diváky a kritikou:  Na ČSFD má zapadlý film 73 %, uživatelé IMDb udělili šest bodů z deseti. Na Rotten Tomatoes snímek prozatím nemá dostatek recenzí.

O čem to je jednou větou: Mladý pár se nastěhuje do nového domu a nachází tajnou místnost, která k jejich překvapení dokáže zhmotnit vše, na co toužebně pomyslí. 

Plusy a mínusy: Nenápadná evropská koprodukce (Francie, Lucembursko, Belgie) zatím čeká na své objevení, fanoušky nadpřirozených thrillerů by ale měla potěšit. Scénář snímku hravě a kreativně rozvíjí ústřední motiv splněných přání a komplikuje situaci hrdinů novými pravidly, o nichž na začátku nevěděli. Nechat si splnit přání, to není jen tak, ukáže se vzápětí.

5. Světlo mého života

Režie: Jedná se o režijní dílo Caseyho Afflecka, který je známý spíše jako herec. Snímek osobně uvedl na festivalu v Karlových Varech.

Sci-fi / fantasy element: Postapokalyptická budoucnost.

Přijetí diváky a kritikou:  Dle databáze Rotten Tomatoes je se snímkem spokojeno 79 % recenzentů. Čeští diváci na ČSFD udělili 70 %. Na IMDb činí hodnocení 6.6 bodů z deseti možných.

O čem to je jednou větou: Casey Affleck spolu s dospívající dcerou putuje světem, v němž následkem zákeřného viru zemřely takřka všechny ženy, a snaží se přežít.

Plusy a mínusy: Krásně nasnímaný americký nezávislý film, který klade pozornost zejména na vykreslení ústředního vztahu mezi otcem a dcerou. Postapokalyptické motivy jsou spíše líbivou rekvizitou, na nichž snímek nestojí, jen mu přidávají na lákavosti. Celkově se jedná o velmi příjemné pokoukání, jen je nutné neočekávat nic akčního. Tady se nad životem spíš dumá, než aby se o něj bojovalo. 

6. Durante la tormenta 

Režie:Oriol Paulo, kterého mají fanoušci španělské kinematografie rádi coby tvůrce filmů s originálními náměty a šokujícími zvraty.

Sci-fi / fantasy element: Hrátky s časem. 

Přijetí diváky a kritikou: Hodnocení uživatelů ČSFD a IMDb se v případě tohoto španělského thrilleru až vzácně shoduje, obě databáze aktuálně ukazují 74 procent (respektive 7.4/10). Spokojeno je s mysteriózní novinkou i 71 % novinářů. 

O čem to je jednou větou: Tajemná bouře otevře portál do minulosti, díky čemuž může hlavní hrdinka objasnit okolnosti dávné tragédie.

Plusy a mínusy: Vzpomínáte na oblíbený americký thriller Frekvence režiséra Gregoryho Hoblita z přelomu tisíciletí? Tak tohle je něco podobného.  Oriol Paulo už několikrát dokázal, že díky svým režijním schopnostem dokáže prodat i sebešílenější scénář. Durante la tormenta opět tasí jeden zvrat za druhým, a i když výsledný dojem není tak silný jako u režisérových předchozích filmů, za vidění určitě stojí.

Video placeholde
Mirage. Trailer k filmu z roku 2019 • IMDB

7. Spider-Man: Daleko od domova 

Režie:Jon Watts, který natočil i předchozí kapitolu Spider-Man: Homecoming.

Sci-fi / fantasy element: Nadpřirozené schopnosti, vyspělé technologie.

Přijetí diváky a kritikou: Druhý Spider-Man je jednou z těch obecně lépe přijatých Marvelovek. Pozitivně dle Rotten Tomatoes vyznívá devět recenzí z deseti. Na ČSFD má pavoučí muž 78 %, obdobné hodnocení má i na IMDb, 7.6/10.

O čem to je jednou větou: Zatímco na různých místech po celém světě útočí tajuplní elementálové z alternativní dimenze, Peter Parker alias Spider-Man jede na školní výlet po Evropě. 

Plusy a mínusy: Podle těch méně spokojených diváků je nový Spider-Man vyloženě nesnesitelně infantilní, protože jeho tvůrce zajímají víc než akční vylomeniny vztahy mezi pubertálními hrdiny. Pro jiné je ale právě autenticky střelený mladičký hrdina se sympatickou tváří Toma Hollanda hlavním důvodem, proč snímek chválí. Spider-Man je i v komiksech odlehčenější zábavou, a jeho filmová verze tomu odpovídá. Příjemným bonusem je na poměry marvelovek charismatický záporák.

8. Ad Astra

Režie:James Gray, doposavad režisér nezávislých, hloubavých filmů.

Sci-fi / fantasy element: Meziplanetární cestování.

Přijetí diváky a kritikou: Podle Rotten Tomatoes dalo novému filmu s Bradem Pittem palec nahoru 84 % kritiků. Diváci jsou v tomto případě ale paradoxně o něco „kritičtější“ – na IMDb má snímek hodnocení 7/10, na ČSFD profilu pak dokonce svítí jen 67 procent.

O čem to je jednou větou: Kosmonaut s tváří Brada Pitta cestuje kamsi k Neptunu, kde se možná ukrývá vesmírná loď jeho ztraceného a domněle zemřelého otce.

Plusy a mínusy: Asi nejočekávanější velká science-fiction tohoto roku dopadla rozpačitě. Film, který se v reklamní kampani tvářil jako nový Interstellar, nakonec pohřbil svoje ambice pod nánosem scenáristické blamáže, která jako kdyby vypadla z béčkových filmů vysílaných o půlnoci na Nově. Výprava je skvostná, takže čistě vizuálně se je na co koukat, herci se snaží a atmosféru se Grayovi daří budovat skoro mistrovsky. Škoda že to celé drhne zrovna na tom, co se tam děje… 

9. Terminátor: Temný osud

Režie:Tim Miller, režisér komiksového hitu Deadpool.

Sci-fi / fantasy element: Roboti, cestování časem.

Přijetí diváky a kritikou:  S nejnovějším příspěvkem do terminátoří série je spokojeno 71 % recenzentů, jejichž texty pokrývá databáze Rotten Tomatoes. České publikum filmu prozatím dalo na ČSFD 73 %, mezinárodní obecenstvo na IMDb je méně spokojené, hodnotí 65 procenty.

O čem to je jednou větou: Sarah Connorová, superbojovnice z budoucnosti Grace a stařičký Terminátor T-800 chrání ženu, která se v budoucnu stane lídryní Odboje proti zlé umělé inteligenci.

Plusy a mínusy: O tom, že se na plátna kin chystá nový Terminátor, jen málokdo věděl. A málokdo se na něj kvůli podvyživené reklamní kampani těšil. V kinosálech to podle toho dopadlo, na snímek skoro nikdo nepřišel. Série, které v posledních letech neví, kudy kam, je tak asi definitivně pohřbena. Co se týče kvality, není Temný osud nakonec paradoxně žádná velká pohroma. Žebříčkem nejlepších sci-fi filmů všech dob sice Miller ani nezatřásl, neurážející akční jednohubku ale – pokud dáte filmu šanci – dostanete. 

10. Úniková hra

Režie:Adam Robitel, který zatím stojí za několika menšími hororovými snímky.

Sci-fi / fantasy element:  Vyspělé technologie.

Přijetí diváky a kritikou: Film se podle recenzí publikovaných na Rotten Tomatoes líbí každému druhému novináři. Uživatelé na ČSFD i IMDb hodnotí v podstatě stejně, dali snímku hodnocení 63 %, respektive 6.3/10. 

O čem to je jednou větou: Skupina navzájem neznámých lidí se s vidinou výhry účastní velkolepé únikové hry, přičemž netuší, že v případě prohry je čeká smrt.

Plusy a mínusy: Solidně řemeslně zvládnutý, svižný technologicko - hádankový thriller s příchutí filmů jako Kostka nebo Saw. Parta různorodých hrdinů je zavřená v místnosti a musí řešit zapeklité úkoly a jde jim o život – však to znáte. Pro fanoušky reálných únikových her je film vděčný také v tom, že scenáristé poměrně poctivě využili možností, které jim námět nabízel. Řada motivů a rébusů, s nimiž se filmoví hrdinové musí potýkat, připomene zkušeným hráčům únikovek jejich vlastní zážitky.

A pokud to nestačí, pár dalších tipů na sci-fi a fantasy snímky, které se dají s výhradami doporučit, najdete v galerii.