Video placeholde
Stockholm – Zábavná rekonstrukce skutečných událostí z roku 1973, kdy byla přepadena Centrální stockholmská banka.
Staříci – Výborná dramatická road movie s Jiřím Schmitzerem a Ladislavem Mrkvičkou má i své humorné momenty.
Děti mrtvých – Podivuhodný rakouský experiment se zombíky a syrskými uprchlíky.
Žena na válečné stezce – Bizarní islandská komedie o ženě, která bojuje proti průmyslové výstavbě ničící krajinu.
Zelená kniha – Oscarová dramatická komedie na téma amerického rasismu.
13
Fotogalerie

Nejlepší komedie roku 2019: Deset tipů jak zaručeně zahnat deprese

Také si rádi odpočinete u nějakého nenáročného, veselého filmu? Povedených komedií si pro nás loni filmaři připravili poměrně hodně. Desítku těch, které nás pobavily nejvíc, najdete v přiloženém žebříčku.

  • 1. Tenkrát v Hollywoodu

Režie: Legendární Quentin Tarantino.

Co čekat: Vyznání lásky starému Hollywoodu.

O čem to je jednou větou: O přátelství televizního herce Ricka a filmového kaskadéra Cliffa, kteří na sklonku šedesátých let čelí proměnám hollywoodského filmového průmyslu a také nechvalně proslulé sektě Charlese Mansona.

Přijetí kritikou a diváky: Snímek se dočkal poměrně vřelých recenzí, byť o Tarantinovo mistrovské dílo se podle ohlasů nejedná. V databázi Rotten Tomatoes vyznívá pozitivně 85 % recenzí, uživatelé na ČSFD snímek hodnotí 82 procenty. Podobné skóre je pak i na IMDb. 

Zhodnocení: Asi nikdo příčetný by nezpochybňoval filmařský talent Quentina Tarantina – v tomto ohledu je Tenkrát v Hollywoodu jistota. Nejvíc Tarantinova novinka nadchne diváky, kteří se vyznají ve starém Hollywoodu, respektive ty, kteří k němu mají vřelý, srdečný vztah, tak jako sám režisér. Ale i pro ostatní by se mělo jednat o příjemný film. Široké publikum možná nedocení všechny ty narážky na staré filmy, herce a seriály, ale i bez nich ve filmu zbyde spousta humorných scének, vtipné dialogové výměny a i nějaké to pro Tarantina typické přepálené násilí.

  • 2. Vlastníci

Režie: Jedná se o celovečerní filmový debut šikovného divadelního režiséra Jiřího Havelky.  

Co čekat: Komorní černou komedii, která odhaluje temnější stránky národního charakteru. 

O čem to je jednou větou: O schůzi vlastníků bytových jednotek, která se brzy změní v jednu dlouhou ostrou hádku.

Přijetí kritikou a diváky: Na Česko-Slovenské filmové databázi si snímek drží vynikajících 75 %, a patří tak mezi nejlépe hodnocené české filmy posledních let.

Zhodnocení: Havelka na stříbrné plátno vstoupil ve velkém stylu, když se mu povedlo natočit nejlepší českou tragikomedii posledních let, která plynule navazuje na formanovskou tradici přesných satirických komedií. Filmová bytová schůze většinově sestává z panoptika nesnesitelných rázovitých postaviček, pod jejichž kanonádou pojmů a dojmů beznadějně zaniká jakýkoli hlas rozumu, který náhodou sem tam zazní. Přesvědčivě zrealizovaná vize, kterou nad vodou drží i výborné herecké výkony všech zúčastněných.

  • 3. Heavy Trip 

Režie: Jedná se o celovečerní debut finského dua Juuso Laatio + Jukka Vidgren.

Co čekat: Bláznivou road movie s porcí heavy metalu.

O čem to je jednou větou: O amatérské heavymetalové kapele několika finských loserů, která se po dvanácti letech zkoušení ve sklepech a garážích konečně odhodlá k prvnímu koncertu. 

Přijetí kritikou a diváky: Heavy Trip potěšil jak české diváky, kteří mu na ČSFD dali hodnocení 76 %, tak i mezinárodní publikum (7.1/10 na IMDb). Na Rotten Tomatoes vyznívá příznivě dokonce 93 % recenzí.

Zhodnocení: Odzbrojující komediální jízda. A to i pro diváky, kterým heavy metal nic neříká. Příběh skupiny amatérských finských hudebníků, kterým spadne do klína možnost zahrát si na jednom z nejbrutálnějších metalových koncertů světa, vám dokáže, že finský humor je jinde. Zatímco české komedie jedou v bezpečných kolejích hořkosladkého úsměvného humoru, Finové se s tím nepářou. 

  • 4. The Art of Self-Defense

Režie: Americký nezávislý režisér Riley Stearns.

Co čekat: Temnou satirickou komedii.

O čem to je jednou větou: O podivínovi Caseym v podání Jesseho Eisenberga, který se pod vlivem napadení rozhodne zapsat ke kurzu sebeobrany. 

Přijetí kritikou a diváky: Názory diváků nejsou vůbec jednoznačné. Na ČSFD má snímek zatím 66 procent, podobně hodnotí i uživatelé IMDb (6.8/10). U kritiků se dočkal snímek vřelejšího přijetí, když pozitivní vyznění má 83 % recenzí. 

Zhodnocení: Film, který klame tělem. Z toho asi vyplývá rozpačitý dojem mnoha diváků. Co totiž začíná jako zábavná komediální hříčka o asociálním zoufalci, který se bude komicky snažit naučit se karate (a vůbec mu to nepůjde), se totiž postupně změní v bizarní a cynickou satiru s pořádně ostrými hranami. 

  • 5. Spolujízda

Režie: Komediální režisér Michael Dowse.

Co čekat: Rozvernou komediální akční jízdu. 

O čem to je jednou větou: O řidiči Uberu jménem Stu, který je přinucen pomáhat policajtovi Vicovi v dopadení nebezpečného zločince. 

Přijetí kritikou a diváky: Kritici nad tímto neambiciózním snímkem mávli rukou (pouze 42 % pozitivních recenzí na Rotten Tomatoes), diváky ale většinově potěšil. Na ČSFD to Spolujízda dopracovala k 66 procentům, na IMDB je výsledné skóre jen mírně nižší, činí 6.2 bodů z deseti. 

Zhodnocení: Jednoduchý neambiciózní výplach. Ale zároveň výplach, kterému se těžko odolává. Ve filmu totiž výborně funguje chemie mezi dvěma hlavními protagonisty, chcípáckým řidičem v podání pákistánského komika Kumaila Nanjianiho a drsňáckým policejním hromotlukem s tváří Davea Bautisty. Na Spolujízdu si po pár dnech možná jen stěží vzpomenete, ale těch 90 minut v její společnosti bude jednoznačně příjemných.

  • 6. Srážka s láskou

Režie:Jonathan Levine, kterého filmoví fanoušci znají hlavně díky oblíbenému snímku 50/50.

Co čekat: Nekorektní romantickou komedii se Sethem Rogenem a Charlize Theron. 

O čem to je jednou větou: O schopném, leč problémovém novináři Fredovi, který je zaúkolován, aby dělal „Marka Prchala“ kandidátce na prezidentku Spojených států amerických, jeho dřívější platonické lásce. 

Přijetí kritikou a diváky: Spokojeno dle Rotten Tomatoes bylo 81 % kritiků, na ČSFD činí prozatímní hodnocení 71 %, na IMDb pak má Srážka s láskou 6.9 bodů z deseti. 

Zhodnocení: Kdo zná komedie se Sethem Rogenem, zhruba ví, co čekat. Srážka s láskou jde ve šlépějích jeho starších filmů, tzn. odvázaných bláznivých komedií, které se na jednu stranu nebojí vulgarit a hulvátství, na druhou stranu jsou inteligentní, uvědomělé a mají srdíčko a hodnoty na správném místě. A jen pro jistotu: nic pro konzervativní publikum. 

Video placeholde
Srážka s láskou. Trailer komedie se Sethem Rogenem a Charlize Theron v hlavních rolích • Youtube

  • 7. Yesterday

Režie: Zkušený oscarový režisér Danny Boyle.

Co čekat: Hudební romantickou komedii s písničkami od Beatles.

O čem to je jednou větou: O neúspěšném písničkáři Jackovi, který po tajuplném celosvětovém blackoutu zjistí, že si jako jediný člověk na Zemi pamatuje písničky Beatles – a rozhodne se toho využít. 

Přijetí kritikou a diváky: Panuje konsensus, že je novinka Dannyho Boyla mírně nadprůměrná. Uživatelé ČSFD i IMDb hodnotí snímek shodně 69 procenty. Příznivě pak vyznívá i 63 % recenzí novinářů sdružených v databázi Rotten Tomatoes.

Zhodnocení: Nenáročná jednohubka, která chce publikum bavit. A to se jí i daří. Aby taky ne, když se režie chopil slavný Danny Boyle a o scénář se postaral specialista na příjemné romantické komedie Richard Curtis (Láska nebeská, Lásky čas, Piráti na vlnách). Zamrzet každopádně může, že vzhledem k investovanému talentu není film ještě mnohem lepší.

  • 8. Zombieland: Rána jistoty

Režie:Ruben Fleischer, který navázal na svůj deset let starý komediální hit.

Co čekat: Nahláškovanou mainstreamovou akční komedii plnou zombíků a sympatických postav.

O čem to je jednou větou: Hrdinové původního Zombielandu se po deseti letech vrací, aby dělali přesně to co minule.

Přijetí kritikou a diváky: Zdá se, že se diváci do světa Zombielandu po čase vrátili rádi. Na ČSFD si druhý díl zatím vysloužil 78 %, IMDb hlásí 7.3 bodů z deseti možných. Spokojena je i většina kritiků, když jich palec nahoru zvedlo 68 %. 

Zhodnocení: Film je tak trochu sázkou na jistotu, neboť nabízí v bledě modrém to, co fungovalo už v původním filmu. V rámci mainstreamového komediálního žánru by to ale mělo vadit asi jen málokomu. Pokud se chcete odreagovat u akcí a hláškami nabitého filmu s vysokým rozpočtem – a tedy s kupou vizuálních atrakcí – není důvod váhat. 

  • 9. Extreme Job

Režie: Korejec Byeong-heon Lee.

Co čekat: Bizarní policejní komedii.

O čem to je jednou větou: Členové neschopné policejní protidrogové jednotky začnou v rámci tajné akce pracovat v restauraci se smaženými kuřaty, načež zjistí, že se asi minuli povoláním.

Přijetí kritikou a diváky: Čeští diváci hodnotí ztřeštěnou korejskou komedii 68 procenty, spokojenost mezinárodního publika je dle IMDb o něco vyšší, skóre činí 7.1/10. Na Rotten Tomatoes vyznívá pozitivně 88 % ohlasů.

Zhodnocení: Korejský humor se od toho západního značně liší, a tak je otázkou, jak velká část českého publika tuhle komedii zkousne. Za zkoušku to ale stojí. Pokud se naladíte na tu správnou vlnu, tak by vás tenhle přepálený východní humor mohl příjemně překvapit. Zaručené je, že tak bizarní a neschopný policejní tým jste ještě neviděli. Ale s těmi kuřaty, s těmi jim to jde!

  • 10. Šprtky to chtěj taky

Režie: Jedná se o režijní debut herečky Olivie Wilde.

Co čekat: Teenagerskou komedii s dívkami v hlavních rolích. 

O čem to je jednou větou: Dvě šprtky na konci střední školy zjišťují, že se na stejně dobré univerzity jako ony dostali i jejich méně pilní spolužáci, kteří se při studiu stíhali věnovat i jiným věcem než knihám – je proto nejvyšší čas dohnat to, co v uplynulých letech zanedbávaly.  

Přijetí kritikou a diváky: Podle amerických kritiků na Rotten Tomatoes se jedná o nejlepší komedii letošního roku, palec nahoru jí dalo 97 % autorů. Diváci na IMDb hodnotí velmi slušnými 7.3 body z deseti. Až překvapivě méně ale funguje film na české publikum, uživatelé na ČSFD hodnotí pouhými 60 procenty. 

Zhodnocení: Zaoceánští novináři jsou možná až přehnaně nadšení (protože girl power), ale že se pod odpuzujícím českým distribučním názvem, kdoví proč odkazujícím k vulgárním německým teenagerským komediím ze začátku tisíciletí, skrývá až překvapivě vkusná a inteligentní komedie pro mladé, to je fakt. 

A pokud už jste těchto deset filmů viděli, v galerii najdete pár dalších tipů.