Video placeholde

Jak se připravit na zombie apokalypsu? 10 nejlepších zombie filmů historie napoví

Zombies, zombíci, nemrtví, živí mrtví, oživlé mrtvoly, chodící mrtvoly, chodci. Pod různými jmény se skrývá plus mínus to samé – těla bez duše, prahnoucí po lidském mase či mozcích. Ve světě filmu je proslavil vizionářský režisér George A. Romero na sklonku šedesátých let. Vrávorající a jen pomaličku se pohybující torza lidských těl, jež právě vylezla z hrobů, postupem času vystřídala moderní varianta nemrtvých. O poznání zachovalejší „nakažení“. Jejich síla přestala být jenom v množství. Problémem pro ně totiž není ani rychlý běh, na který se jejich předchůdci nezmohli.

10. Soumrak mrtvých

Rok vzniku: 2004

Režisér: Britský talent Edgar Wright, který si právě tímto snímkem udělal u filmových fanoušků jméno. 

Náčrt děje: Shaun je povaleč, totální loser a budižkničemu. Když dostane kopačky od své přítelkyně Liz, která už má jeho bídné existence po krk, rozhodne se svůj život změnit. Ale do toho – co čert nechtěl – přijde zombie apokalypsa. Před Shaunem tak stojí těžký úkol. Zachránit své blízké a dostat se skrz město plné infikovaných masožravých bestií na jediné bezpečné místo, do hospody Winchester.

Zhodnocení: Podivuhodná kombinace parodie, komedie a seriózně se tvářícího filmu, která ne vždy funguje zcela hladce, ale už jen pro výkon Simona Pegga se vyplatí ji vidět. 

9. Zombieland

Rok vzniku: 2009

Režisér: Do té doby neznámý Ruben Fleischer. Tedy stejný člověk, který v roce 2018 na plátna kin přivedl spidermanovského záporáka Venoma. O rok později pak natočil pokračování samotného Zombielandu.

Náčrt děje: Jako kdyby nestačilo, že Země trpí znečištěním, přelidněním a globálním oteplováním, přišla zombie epidemie. Zdecimovanými Spojenými státy se potloukají přeživší jednotlivci a hledají místo, kde by byli v bezpečí. Jedním z nich je i bojácný Columbus. Přežil díky přísnému dodržování několika desítek pravidel (třeba „Nehraj si na hrdinu“). Naopak drsňák Tallahassee se s ničím nepáře a do boje se zombies jde rovnou po hlavě. Bude parťáctví dvou zcela odlišných hrdinů fungovat?

Zhodnocení: Velmi zábavná a hollywoodskými penězi řádně ošetřená podívaná. Hnacím motorem je vzájemná chemie mezi postavami, třešničkou na dortu pak jedna z nejlepších cameo rolí v dějinách filmu.

Video placeholde
Zombieland. Trailer filmu • Youtube

8. Návrat oživlých mrtvol

Rok vzniku: 1985

Režisér:Dan O'Bannon, z jeho režijní kariéry stojí za zmínku právě jen Návrat oživlých mrtvol. Do dějin hororové kinematografie se ale zapsal tučnějším písmem – jako scenárista stál totiž u zrodu Vetřelce.

Náčrt děje: Příběh se točí kolem dvou pracovníků nemocničního skladiště. Zkušený Frank prozradí nováčkovi Freddymu šokující informaci. Slavný film Noc oživlých mrtvol byl inspirován skutečnými událostmi. V márnici v Pittsburgu totiž kdysi unikl jakýsi armádní plyn a oživil uskladněné mrtvoly. Událost se ututlala, část oživlých nebožtíků skončila mumifikována v barelech právě ve Frankově skladišti. A on je tam už léta hlídá. Ano, tušíte správně – nebude trvat dlouho a mrtvoly znovu povstanou. 

Zhodnocení: Křišťálově čisté osmdesátkové hororové béčko. Pro jejich ctitele naprostý kult, pro milovníky serióznějších titulů ztráta času. 

7. 28 dní poté

Rok vzniku: 2002

Režisér: Oscarem oceněný Danny Boyle, pro nějž se jednalo o dosud jedinou odbočku do světa hororu

Náčrt děje: Jim se probudí v nemocničním pokoji a s hrůzou zjistí, že je úplně sám. Nikde nikdo. Nemocniční chodby zejí prázdnotou, ale co hůř – vylidnil se i celý Londýn. Skupinka ekologických aktivistů totiž před 28 dny vtrhla do laboratoří, kde vědci experimentovali s opicemi nakaženými zvláštním druhem vztekliny. Opičky se dočkali svobody, za což se aktivistům odvděčili pár kousanci a nakažením. Apokalypsa začala. 

Zhodnocení: Film, který světu představil moderní typ zombies – proklatě rychlé „nakažené“, kterým člověk jen tak neuteče. Na výbornou se povedla atmosféra vylidněného Londýna

6. Vlak do Pusanu

Rok vzniku: 2016

Režisér:Sang-ho Yeon, svými ostatními filmy prozatím nezaujal. 

Náčrt děje: Seok Woo je rozvedený workoholik, korporátní kravaťák jako ze škatulky. V kanceláři je od nevidím do nevidím, což nelibě nese jeho malá dcerka. Vztah mezi nimi není zrovna dvakrát funkční. Teď je ale čeká výlet vlakem do Pusanu, který možná leccos změní. Právě v tu samou chvíli se totiž v Koreji začne šířit zombie nákaza. Je někdo z pasažérů nakažen? 

Zhodnocení: Větší napínák je snad jen jízda vlakem Českých drah, když se člověk potřebuje dostat do cílové destinace na čas. 


Video placeholde
Vlak do Pusanu. Trailer filmu • Youtube

5. Braindead - Živí mrtví 

Rok vzniku: 1992

Režisér:Peter Jackson. Ano, režisér Pána prstenů a Hobita začínal na nízkorozpočtových, brutálních, komediálních hororech.

Náčrt děje: Nesmělý Lionel se zamiluje do krásné Paquity. Bohužel bydlí s nezdravě dominantní matkou Verou, která jejich lásce nepřeje. Situace se ještě zkomplikuje, když Veru v zoologické zahradě kousne nebezpečná krysí opice. Nakazí ji zákeřným moribundusem, až je matička po pár dnech mrtvá. Ale ne na dlouho. Vrátí se ze záhrobí a rozpoutá masakr nečekaných rozměrů. 

Zhodnocení: V mnoha ohledech sympatičtější podívaná, než většina pozdějších a řemeslně o několik tříd dokonalejších Jacksonových filmů. Jasně patrné filmařské nadšení přebilo nedostatek financí a proto trochu pokulhávající triky.

4. Úsvit mrtvých 

Rok vzniku: 2004

Režisér: Filmem debutoval Zack Snyder, který později utekl k vysoko-rozpočtovým komiksovým adaptacím. Pro Netflix ale připravuje horor Army of the Dead.

Náčrt děje: Zombie epidemie vypukne hned v prvních sekundách filmu. Člověk se ani neseznámí s postavami, a svět je v loji. Příběh se točí kolem skupiny nesourodých přeživších postav, které najdou útočiště v obřím nákupním centru. Nebezpečí nicméně nečeká jenom venku, ale i uvnitř. Jó, s mezilidskými vztahy je to těžké. Zvlášť v dobách apokalypsy.

Zhodnocení: Jeden z mála případů remaku, který se povedl tak moc, že v očích mnoha diváků překonal i veleúspěšný originál.  

3. Re-Animator

Rok vzniku: 1985

Režisér: Filmem v půlce osmdesátých let debutoval Stuart Gordon, jeden ze starých mistrů hororových béček.

Náčrt děje:  V centru dění je mladý student medicíny Herbert West, vynálezce séra, které dokáže oživit mrtvá těla. Na univerzitě ve švýcarském Curychu se dostal do problémů, na Miskatonské univerzitě v Nové Anglii je mu ale umožněno v práci pokračovat. Spolu se spolužákem Danem začne experimentovat s mrtvými lidskými těly v nemocniční márnici. Nebožtíci se nicméně stále vracejí ze záhrobí tak nějak … agresivní. 

Zhodnocení: Velmi zábavné béčko natočené na motivy povídky mistra hororu H. P. Lovecrafta. Připravte se na kupu hlášek a množství praktických efektů a gore.

2. REC

Rok vzniku: 2007

Režisér:Jaume Balagueró a Paco Plaza, jedná se totiž o výsledek spolupráce hned dvou španělských talentovaných filmařů.

Náčrt děje: Televizní reportérka Ángela a kameraman Pablo se účastní nočního hasičského výjezdu na předměstí Barcelony. Natáčí nový díl dokumentárního cyklu, který má divákům zprostředkovat běžnou hasičskou rutinu. Dnešní noc ovšem rutinní nebude. Agresivní pomatenou seniorku obývající byt v oprýskaném činžáku totiž trápí něco jiného než Alzheimer. Zásah se mění v boj o přežití, zvlášť když je vyhlášena karanténa a policie celou budovu i s hasiči a televizním štábem uvnitř neprodyšně uzavře.

Zhodnocení: Frenetická hororová jízda, která postavám nedopřeje chvíli oddechu. Mistrně využila koncept found footage, který před pár lety hororovým filmům dominoval. A nevadí, že ve filmu vlastně žádní zombíci nejsou (podstata nákazy je trochu jiná, jak se divák dozví až v pokračování prvního filmu).  

1. Noc oživlých mrtvol

Noc oživlých mrtvol. Zombie filmy z roku 1968Noc oživlých mrtvol. Zombie filmy z roku 1968|IMDB

Rok vzniku: 1968

Režisér:George A. Romero, už vzpomínaný otec celého moderního zombie subžánru.

Náčrt děje: Vzhledem k tomu, že se jedná o předobraz takřka všech pozdějších zombáren, nepřekvapí, že děj je „klasický“. V centru dění stojí skupinka postav, snažících se přežít ve světě, který se zbláznil. Jejich útočištěm je opuštěná farma kdesi na pensylvánském venkově. S postupující nocí přichází další a další nemrtví útočníci, napětí a nervozita stoupá. Podobně jako v celé řadě dalších snímků subžánru se ale nakonec ukáže, že největšími nepřáteli si dokáží být sami lidé.

Zhodnocení: Ne nutně nejoblíbenější, nejzábavnější nebo nejnapínavější, ale rozhodně nejdůležitější zombie film. Skoro až dokumentárně pojatá, černobílá studie lidské nátury tváří v tvář konci světa, dokáže děsit i dnes, půl století po svém vzniku.