Video placeholde

Když vám superhrdina proběhne holkou. Nový seriál The Boys je hit, který musíte vidět

Amazon to se seriály myslí vážně, a protože ví, že superhrdinové jsou v kurzu, natočil The Boys. Řemeslně skvěle odvedený osmidílný seriál je ale spíš dekonstrukcí superhrdinského mýtu než jeho oslavou. Hlavní hrdinové mají totiž jediný cíl – pokud možno zničit ty nafoukané honibrky v pláštěnkách!

Je jasné, že i tenhle seriál měl komiksovou předlohu, tahle dokonce vyšla pod názvem Banda i česky. Tedy alespoň první dvě knihy. Autorem komiksového scénáře je legendární Garth Ennis, který má na svědomí třeba komiks Preacher. K dalším jeho skvělým počinům patří třeba populární komiksový run Punishera MAX (silně pro dospělé) nebo parodicky laděný Hitman odehrávající se v Batmanově Gothamu.

Civilnější, ale uvěřitelnější

Seriál The Boys je o dost civilnější než komiksová předloha. A to je moc dobře, protože v komiksu je superhrdinů násobně víc a jsou násobně úchylnější. Ennis se vyžívá v popisování jejich perverzního chování, a čím větší úlet ho napadne, tím větší měl evidentně radost. A točit superhrdinské úchylky by bylo trochu moc.

Eric Kripke je o poznání umírněnější. Sice zmiňuje, že superhrdinů jsou spousty, ale děj se točí kolem slavné Sedmičky, těch nejmocnějších ochránců světa. Pro představu jeho práce zmiňme scénu, kdy do Sedmičky přibude nová hrdinka s křesťanským backgroundem. V komiksu musí na uvítanou přeblafnout všechny mužské členy týmu, v seriálu postačil jeden jediný. A stačil, věřte nám.

Skvěle zvládnuté řemeslo

Základní motivy pocházejí z komiksu, ale seriál jako takový je o dost umírněnější (což vám bez znalosti předlohy nepřijde) a v kombinaci se skvělým obsazením, režií, kamerou a střihem – je to tak, celý seriál je výtečně odvedené řemeslo – dělá z The Boys něco, na co se chcete dívat, i když pak budete muset netrpělivě vyhlížet druhou závěrečnou sezónu.

A o co tedy jde? Superhrdinové jsou tu korporátními produkty a hledí víc než na zachraňování lidí na zisky z reklamy. A lidé je milují. Protože netuší, jací parchanti superhrdinové jsou. Celý příběh začíná, když si Hughie (s otcem žijící prodavač domácí elektroniky) vyrazí na procházku se svou dívkou. A jak ji tak drží za ruce, proběhne přímo skrz ni nejrychlejší muž světa. Krom toho, že ji neviděl, byl nejspíš taky úplně sjetý. Scéna je dost explicitní a takových je v seriálu víc, ale jde o násilí s nadsázkou (většinou), takže jde brát jako součást žánru.

Jak mu proběhli holkou

Hughie je pochopitelně v šoku, ale stejně nepodepíše smlouvu o mlčenlivosti, která by mu sice vynesla slušný roční plat, ale přítelkyni by mu nevrátila. A to se líbí Butcherovi, vůdci budoucího týmu, kterého hraje stále zábavnější Novozélanďan Karl Urban, jehož si zatím všichni asi nejvíc pamatujeme jako Éomera z Pána prstenů. Butcher v dlouhém kabátě mu jde o poznání líp. V komiksu je postava z Anglie, ale i Nový Zéland pomáhá udržovat narážky na výslovnost během děje.

Butcher už kdysi proti superhrdinům bojoval, má k tomu osobní důvod. A tak hledá někoho, kdo má osobní důvod taky. A Hughie (v komiksu zdaleka ne tak pohledný hrdina jako herec Jack Quaid) evidentně odpovídá popisu, i když do téhle chvíle patřil k velkým fanouškům superhrdinství.

Banda vrací úder

Pak se ještě objeví Francouz (milovník jídla, kávy a zbraní) a Mateřský Mlíko (černý chlap jak hora, který se takhle prostě jmenuje i v komiksu) a celý lov na zparchantělé nadlidi může začít. Zajímavě jsou karty rozdané i v druhém týmu. Jeho vůdce Homelander je bezskrupulózní deprivant, Meve, zdejší obdoba Wonder Woman, chlastá, zmíněný rychlík jménem A-Train jede ve speciální droze, Translucent je neviditelný pervert, Deep komunikuje s rybami a nechá si ho vykouřit od nové členky a záhadou je jen Black Noir, který zatím jen hraje na klavír.

A pak je tu ona nová členka, zneužitá Starlight, která se v parku (a v civilu) potká s Hughiem. Jak lze tušit, tady se to zkomplikuje a scenáristé mají na čem rozjet příběh, který vás bude udržovat v neustálém napětí až do konce osmého dílu. Navíc závěr první řady zásadně popírá informace z komiksu a je více než překvapivý. The Boys jsou tak seriálovým překvapením sezóny, kterým třeba nepochopitelně přeceňovaná Umbrella Academy nesahá kvalitou ani po kotníky.