Video placeholde
Z natáčení filmu Přes prsty režiséra Petra kolečka
Z natáčení filmu Přes prsty režiséra Petra kolečka
Z natáčení filmu Přes prsty režiséra Petra kolečka
Z natáčení filmu Přes prsty režiséra Petra kolečka
Z natáčení filmu Přes prsty režiséra Petra kolečka
22
Fotogalerie

Kritici si budou myslet, že jsem se pos*al, říká o svém novém filmu scenárista MOSTU! Petr Kolečko

Ačkoli úspěšný scenárista Petr Kolečko nemá s plážovým volejbalem nic společného a nikdy ho nehrál, využil jeho prostředí pro svůj režijní debut. Komedii Přes prsty spolu s ním na karlovarském filmovém festivalu představili i herci Jiří Langmajer (tehdy ještě svobodný), Denisa Nesvačilová, Jakub Prachař a Radka Pavlovčinová. V kinech bude mít snímek premiéru 29. srpna.

Příběh filmu Přes prsty se odehrává na beachvolejbalových hřištích, ale nejen na nich. Spoluhráčky Linda (Petra Hřebíčková) a Pavla (Denisa Nesvačilová) obětují beach volejbalu všechno. Tedy skoro všechno. Mladší Pavle začínají tikat biologické hodiny a s přítelem Hynkem (Vojta Dyk) chce co nejdříve počít dítě. To starší svobodná a bezdětná Linda nechápe. Zvlášť když se jim podařilo kvalifikovat na mistrovství Evropy… Všechno ještě zamotá svérázný správce hřiště se zajímavou minulostí Jíra (Jiří Langmajer).

Po seriálech Okresní přebor (od r. 2010), Vyšehrad (od r. 2016) a Lajna (od r. 2017) jde o čtvrtý scénář se sportovní tematikou, který Petr Kolečko napsal. Podle filmové databáze ČSFD pak se sportovním komentátorem Robertem Zárubou a někdejším hokejovým gólmanem Dominikem Haškem pracuje na pátém, pro animovaný celovečerák Pavla Sadílka Nagano – zrození hrdinů.

Řeknou, co si to jako dovoluju

Přes prsty podle pětatřicetiletého režiséra a tvůrce scénářů mj. k diváckému hitu MOST! nebo k historickém Masarykovi (s J. Ševčíkem a A. Koenigsmarkem) hledá odpověď na otázku, „jestli existuje něco jako přátelství mezi ženama“. „Ten sportovní pár, do kterého vstupují emoce a zkušenosti ženských a dělají v tom bordel, byl pro nás příjemnou platformou,“ dodává Petr Kolečko s tím, že se nechal lehce inspirovat mediálním obrazem vztahu dvou českých šampionek a někdejších spoluhráček Kristýny Kolocové a Markéty Slukové, známých spíše pod marketingovou značkou Kiki a Maki.

Tvůrci snímku o beachvolejbalistkách ovšem nekonzultovali ani s jednou z nich, jen s trenérem a hráčem Janem Chalupou. To spolu s košilatými hláškami machistických hrdinů Vojty Dyka, Jiřího Langmajera a Jakuba Prachaře naznačuje, že sportovní komedie Přes prsty nebude přijata jednohlasně kladně. „Asi se nedá očekávat, že mi půjde na ruku kritika a odborná veřejnost – spíš řeknou, že jsem se pos*al a co si to jako dovoluju. (…) Jenže kdo se bojí, se*e v síni,“ dodává Petr Kolečko, který momentálně pracuje s režisérem Radkem Bajgarem na „letním seriálu z chatové osady o české povaze“ pro ČT s pracovním názvem Záhoří a také pomáhá s vývojem slovenské televizní stanici Joj.