Video placeholde
Seriál Bez vědomí Ivana Zachariáše.
Tatiana Pauhofová. "Tím, že je špionážní příběh netradičně vyprávěn očima napohled průměrné ženy, vzniká fascinující, působivé a přitažlivé drama, které baví nejen nás, ale pevně doufáme, že zaujme i co nejširší publikum," říká kreativní producentka HBO Europe Tereza Polachová.
Uvedení seriálu Bez vědomí v Karlových Varech.
Seriál Bez vědomí Ivana Zachariáše.
Režisér Ivan Zachariáš.
13
Fotogalerie

Špionážní thriller z 80. let, který trochu pokulhává: HBO ve Varech představila nový seriál režiséra Pustiny

Po třech letech se do Velkého sálu festivalového hotelu Thermal v Karlových Varech vrátila produkce HBO, a to opět s ambiciózní minisérií od Ivana Zachariáše. Jmenuje se Bez vědomí a soudě dle prvních dvou dílů, které byly k vidění, sází především na dobovou atmosféru a věrně vykreslené reálie konce 80. let v Československu.

Na rozdíl od originální Pustiny, Zachariášova předchozího seriálu, jenž se divákovi okamžitě dokázal dostat pod kůži, Bez vědomí zdaleka tak uhrančivě nepůsobí. Chybí mu tvůrčí jistota známá z Pustiny a hlavně napětí, prazákladní ingredience, k němuž se paradoxně sama minisérie hlásí – Bez vědomí má být totiž podle tvůrců špionážním thrillerem.

Příběh pečlivě dokreslovaný přesnými reáliemi, rekvizitami a kostýmy začíná v říjnu 1989 a klene se až do doby tuhé normalizace, kdy se spolu seznamuje budoucí manželský pár, talentovaná houslistka Marie a angažovaný disident Viktor. Záhy opouštějí Prahu, aby spolu žili v Londýně, vztahy s vlastí však nikdy zcela nepřeruší – ona má v Praze rodinu, on bývalou lásku. Těsně před listopadovou revolucí se oba vracejí zpět plní očekávání, ale jejich návštěva se záhy změní v drama.

Bez vědomí je scenáristickým debutem Ondřeje Gabriela. Do hlavních rolí obsadil Zachariáš Táňu Pauhofovou a Martina Myšičku, kromě nich se v seriálu objeví i Martin Hofmann, Lenka Vlasáková či česko-kanadský herec David Nykl známý například ze série Hvězdná brána. S premiérou se počítá na podzim, ne náhodou je směřována k výročí sametové revoluce, s níž děj úzce souvisí.