Natáčení nového filmu Jiřího Svobody Vysoká hra, který uvede ČT

Natáčení nového filmu Jiřího Svobody Vysoká hra, který uvede ČT Zdroj: Zuzana Páchová/ČT

Natáčení nového filmu Jiřího Svobody Vysoká hra, který uvede ČT
Natáčení nového filmu Jiřího Svobody Vysoká hra, který uvede ČT
Natáčení nového filmu Jiřího Svobody Vysoká hra, který uvede ČT
Natáčení nového filmu Jiřího Svobody Vysoká hra, který uvede ČT
Natáčení nového filmu Jiřího Svobody Vysoká hra, který uvede ČT
10
Fotogalerie

Společnost jako metafora k románu 1984. Nový film ČT vrátí před kameru Richarda Krajča coby policistu

Česká televize před nedávnem začala s natáčením jednoho ze svých nových filmových projektů – dvoudílného detektivního thrilleru Vysoká hra režiséra Jiřího Svobody. Snímek inspirovaný románem Václava Lásky i několika skutečnými neobjasněnými kauzami bude sledovat policistu protikorupčního oddělení, kterého ztvární Richard Krajčo. Ten ve svém zápasu nebude moci věřit už ani blízkým kolegům. Svoboda chce zároveň poukázat na dnešní podle něj „orwellovskou společnost“, v níž je každý vysledovatelný. Na televizních obrazovkách by se snímek mohl objevit příští rok na jaře.

Aby Richard Krajčo ztvárnil policistu Tomáše Krásu, který se spolu se sebevědomou novinářkou pustí do obrany právního státu, musel jej režisér Jiří Svoboda přemlouvat. „Byl má první volba, i když mi to asi dvakrát odmítl, že už hrát nechce, protože ho to nebaví. Nakonec jsem ho přesvědčil, nikdo nebyl tak dobrý jako on. Myslím, že je škoda, že víc nehraje a soustředí se spíš na hudbu,“ říká režisér Svoboda. Krajča prý nakonec scénář filmu zaujal natolik, že na spolupráci přistoupil.

V příběhu sehraje roli mráz nahánějící zařízení IMSI catcher, přezdívané Agáta, které se v podstatě „vydává“ za mobilního operátora. Slouží pro odposlech a identifikaci mobilních telefonů a legálně jej smějí držet pouze BIS, celní správa a policie. „Je ale známo, že rozvědce se ztratily asi čtyři Agáty. Oni tvrdí, že je darovali Egyptu, ale faktem je, že asi osm se jich nalézá v soukromých rukách a nikdo neví v jakých, takže šance, že telefonujete a nikdo vás nemůže odposlouchávat, je minimální,“ myslí si Svoboda. Navíc upozorňuje na to, že téměř všude ve veřejném prostoru jsou kamery. „Je to o společnosti, která připomíná Orwellovo 1984, kde pravda je lež a lež je pravda, a kterou někdo řídí,“ připodobňuje snímek režisér.

Richardu Krajčovi bude coby policejní parťák sekundovat Ladislav Hampl, který sám sebe popsal jako jakési zrcadlo hlavního hrdiny. Krajčo jakožto elitní policista v průběhu příběhu prožije zklamání z toho, že nemůže důvěřovat svému nadřízenému (Martin Finger), o němž vypluje na povrch, že spolupracuje s „druhou stranou“. „Ti, co vypadají ze začátku, že by mohli být kladní, tak o nich pak zjistíme něco jiného. A tím, že moje postava není úplně zasvěcená do všech informací, tak je z toho taková rozpačitá a diví se, kam se to posunulo,“ vysvětluje Hampl. Příběh popisuje jako bezútěšný.

Ve filmu nebude chybět zásahové komando ani sebevražda. Řada filmových scén se odehrává v noci, což je pro štáb náročné samo o sobě, teď v letních měsících navíc filmaře trápí nedostatek času na práci za úplné tmy. „Nejenže ve dvě hodiny jsou už všichni unavení, ale začíná svítat už v půl čtvrté, takže musíme natáčet rychle,“ vysvětluje Svoboda.

Dalších rolí se zhostí třeba Miroslav Donutil, Anna Fixová, Tomáš Töpfer nebo Ondřej Vetchý, o němž režisér prozradil, že s ním připravuje velkou roli v dalším připravovaném filmu. „Oni nejsou herci, oni se do svých rolí umí obléknout,“ tvrdí o hlavních protagonistech filmu.