Rami Malek si získal miliony fanoušků rolí Freddie Mercuryho

Rami Malek si získal miliony fanoušků rolí Freddie Mercuryho Zdroj: ČTK, Reuters

Hlavní představitelé filmu Zelená kniha Viggo Morgenstain a Mahershala Ali
Rami Malek s Oscarem za roli Freddie Mercuryho ve filmu Bohamian Rhapsody
Dojatá Lady Gaga se konečně dočkala, poté co jí kolegyně a jiné filmy vyfoukly předcházející filmové ceny
Režisér Peter Farrelly při své děkovné řeči po získání Oscara za film Zelená kniha
Oscara za nejlepší snímek získala Zelená kniha režiséra Petera Farrellyho
16
Fotogalerie

Nejlepším filmem roku je Zelená kniha. Předávání cen Oscar 2019 jsme sledovali online

Už dlouho se kolem oscarového večera nevznášelo tolik otazníků. Opravdu si vystačí bez moderátora? Opravdu může zvítězit film, který nevznikl pro kina? A co kategorie, které chtěli pořadatelé odbýt o reklamní pauze, dostane se jim pozornosti, jakou zasluhují? Jestliže v minulých letech byla oscarová soutěž hlavně o politice a boji za práva žen, ras a všech myslitelných menšin, letos se vrací k tomu, co jí je a mělo by být nejvlastnější: k filmu. Jinými slovy, konečně nás zase může začít bavit. Tereza Spáčilová pro vás sledovala předávání letošních Oscarů minutu po minutě.

Online přenos

Online přenos

25. února 2019 · 05:48

Revoluce se nekoná, Hollywood neshoří. Neanglicky mluvenému filmu (a Netflixu) byl prozatím přístup na filmařský Olymp odepřen (akademici se zřejmě zalekli precedentu, který by je mohl pohřbít) a sám oscarový ceremoniál patřil k tomu nejnudnějšímu, co kdy stěny kalifornského Dolby Theatre zažily. Moderátor nedorazil, ale pokud jeho honorář poputuje na nějakou bohulibou, rasově-genderovou rovnoprávnost podporující nadaci, odepíše si ho Akademie z nákladů a napřesrok už po něm neštěkne pes. Ostatně proč by také měl, Oscary se přece začnou předávat o reklamních pauzách, a ty žádné ceremonie nepotřebují. A vlastně nepotřebují ani publikum a hvězdy, dost možná že i ty pozlacené sošky budou nakonec nadbytečné. Zůstane jen Mary Poppins a sál ctihodných akademiků, kteří jediní zvládnou u jejího tance nezívat. Těším se, až o tom Alfonso Cuarón natočí film ve španělštině s řeckými titulky a plný černošek. (Kdo vydržel koukat se mnou, rozumí mi.) Děkuji a dobré ráno všem!

PS: Bohemian Rhapsody 4 sošky, Zelená kniha, Roma a Černý panter 3. Ve sportu se tomu říká plichta, ve filmové politice diplomacie. 

25. února 2019 · 05:16

Nejlepším filmem roku je Zelená kniha.

Popravdě pořád trochu čekám, jestli si zase někdo jenom nepopletl obálky a nepřiběhne s tím, že vlastně zvítězil ten černobílý zázrak z Mexika. Ale asi tedy ne.

25. února 2019 · 05:15

Cenu za nejlepší režii přišel předat Guillermo del Toro (má prý taky horečku, jaká čest). Popovídat si o ní mohl ve španělštině, druhou nejcennější kategorii totiž vyhrál jeho rodák z Mexika Alfonso Cuarón s filmem Roma. Ten poděkoval Akademii, rodině a vlasti a vlast mohla začít slavit - už popáté během šesti let totiž Hollywood zvolil za nejlepšího režiséra právě Mexičana.

25. února 2019 · 05:07

Nejlepší herečka v hlavní roli: Olivia Colmanová 

Byl by div, kdyby zůstaly nepovšimnuty všechny tři ženské zářezy historického dramatu Favoritka. Sázelo se ovšem hlavně na vítězství Glenn Closeové (The Wife), další rekordmanky v počtu neproměněných nominací (marně doufala už sedmkrát). Sympatická Olivia Colmanová nicméně zaslouží Oscara i za hereckou etudu, již předvedla v rámci děkování: poté už jí musel přát každý. 

25. února 2019 · 04:55

Nejepší herec v hlavní roli: Rami Malek (Bohemian Rhapsody)

Film, jenž nadchl publikum, leč kritiky příliš neokouzlil, válcuje soupeře přesně podle předpovědi, že se všichni dnes budeme hodně divit. Favoritem kategorie byl Christian Bale jako Dick Cheney, ale Akademie je letos zjevně naladěna víc bohémsky než politicky. Malek ji za to odměnil projevem o svých emigrantských kořenech, který bude dozajista patřit k nejcitovanějším.

25. února 2019 · 04:40

Nejlepší původní hudba: Černý panter (Ludwig Goransson)

Tady mělo zaznít jméno Justina Hurwitze, jehož fanatstický soundtrack k Prvnímu člověku neprošel ani do nominací (alespoň že má doma Zlatý glóbus), takže se dalších komentářů raději zdržím. 

 

Nejlepší píseň: Shallow, Zrodila se hvězda (Lady Gaga)

Dnes večer jí to u piana intonačně trochu ujelo, ani sama píseň není kdovíjaký zázrak, ale ve spojení s emocemi filmu fungují obě stoprocentně. Jen je mi trochu líto zřejmě doživotní sběratelky nominací Diane Warrenové (RGB), která už podesáté pojede domů s prázdnou.

25. února 2019 · 04:24

Nejlepší adaptovaný scénář: BlacKkKlansman (Spike Lee)

Spike Lee poprvé nominovaný (!), poprvé oceněný (!!)... a nevypnuli mu mikrofon, ani když řekl “F-word” (!!!) Mimochodem kdyby Oscary moderoval on, nepřepnul by nikdo nikam - tenhle efnant terrible americké kinematografie probere i mrtvého!

 

25. února 2019 · 04:20

Nejlepší krátký hraný film: Barva kůže

Nejlepší původní scénář: Zelená kniha

Ad Zelená kniha: důkaz, že ani drsná mediální antikampaň není všemocná; vezmeme-li v úvahu, že zvítězil muž, který “vytahoval penis na Cameron Diazovou” (Peter Farelly) a muž, jenž “podporoval protiislámské nálady” (Nick Vallelonga). Zelená kniha má mimochodem velmi zajímavý a dobře napsaný příběh, ale Cuarónova Roma přece jen vypráví rafinovaněji.

25. února 2019 · 04:03

Nejlepší zvláštní efekty: První člověk

Hurá. Tohle vítězství mě probralo. Svět se zdá zase o něco míň nespravedlivým. První člověk zasluhuje mnohem víc, ale i tak je cena pro "trikaře" First Man velkým krokem pro Chazella, vesmír a mou klimbající existenci. Děkuji! (A teď ještě začínají naživo zpívat Bradley Cooper s Lady Gaga "Shallow" aneb první hudební číslo, které dává smysl!)

25. února 2019 · 03:58

Nejlepší krátký animovaný film: Bao (aneb přece jen trochu Pixar)

Nejlepší krátký dokument: Period. End of Sentence.

PS: Zívám. A pozdní hodinou to není.

PS2: Cenu přebírají ženy, ženy a zase ženy. Zapomněla jsem si dělat čárky, ale letos se jich na pódiu vystřídalo skutečně dost, takže pokud si někdo bude stěžovat na diskriminaci, ony to rozhodně být nesmějí. Mimochodem vítězný krátký dokument je o menstruaci a podpořil jej Netflix. Vítejte v novém světě.

PS3: Ne nejsem ironická, to ve mně pouze doznívá ta strašná Mary Poppins. A Periodu považuji za cenný film - beze srandy.

25. února 2019 · 03:43

Nejlepší celovečerní animovaný film: Spider-Man: Paralelní světy

Za posledních jedenáct let jen jednou nevyhrál film značky Pixar nebo Disney, z tohoto pohledu je tedy vítězství marvelovské "spiderverze" vítaným zpestřením. Osobně bych však sošku pro nejlepší animovaný film viděla raději v rukou Wese Andersona, jehož (jak jinak než) ničemu nepodobný Psí ostrov má větší šmrnc a hlavně osobitý rukopis.

25. února 2019 · 03:36

Nejlepší herec ve vedlejší roli: Mahershala Ali (Zelená kniha)

Druhý Oscar pro Aliho během tří let (poprvé za Moonlight v roce 2016). Nemám námitek, i když trocha politiky čouhá i z téhle ceny (pro pochopení stačí vyhledat si články na téma rasových a náboženských "kontroverzí", jež se v souvislosti se Zelenou knihou vyrojily a často měly takřka kocourkovské parametry).

25. února 2019 · 03:28

Jedna "technická" na okraj: Akademie letos zvažovala předat několik cen o reklamní pauze s cílem zkrátit ceremoniál na délku “úměrnou požadavkům nové doby”. Sledovanost padá a mladé publikum jeví stále menší zájem o to, sledovat tři hodiny akci, kde se jen děkuje a usmívá. Mladá už dávno nejsem, ale kdybych se dnes nedívala z pracovní povinnosti, přepnula/vypnula bych nejpozději po prvním hudebním čísle. Křepčící Mary Poppins youtubovou generaci skutečně nepřitáhne… Vlastně malinko lituji, že zmiňovaná hvězda Rychle a zběsile Dwayne Johnson přece jen neodřekl těch svých pár kšeftů, které mu bránily moderovat Oscary: měl prý geniální nápady, jak skomírující show oživit. A myslím, že paní s deštníkem v nich nefigurovala...

25. února 2019 · 03:21

Nejlepší střih: Bohemian Rhapsody

Kategorie, která prý předjímá vítěze té nejvyšší. Zmiňovaný kolega Scott Feinberg říkal, že se dnes ještě budeme divit, a já se tedy opravdu divím.

25. února 2019 · 03:10

Nejlepší neanglicky mluvený film: Roma

Správně. A to i v případě, že by se mu nějakým zázrakem podařilo přepsat historii a vyhrál by nakonec i kategorii nejlepší film. Lepší film prostě nevznikl.

25. února 2019 · 03:04

Nejlepší střih zvuku: Bohemian Rhapsody 

Nejlepší mix zvuku: Bohemian Rhapsody

Nic proti Queenům, ale za mě je to trochu "hluchá" volba. Zůstaneme-li u hudebních snímků, zvuk Zrodila se hvězda rezonuje divákovi nejen v uších, ale až hluboko v duši, což považuji za podstatnější. A to ohlušující ticho, které zažijete, když na Měsíc vkročí První člověk, to se vám vryje do paměti navždy. (A propos První člověk: za mě nespravedlivě přehlédnutý film roku spolu s Cuarónovou Romou)

25. února 2019 · 02:54

Nejlepší kamera: Roma (Alfonso Cuarón)

Čirá radost, co k tomu říct víc. Mimochodem je to teprve podruhé za dobu existence barevného filmu, co Oscara získala černobílá kamera (před Romou se to povedlo jen v roce 1993 Schindlerovu seznamu). A aby těch rekordů nebylo málo, Cuarón je také prvním oceněným kameramanem, který svůj film současně režíroval. Frajeřina!

25. února 2019 · 02:45

Nejlepší výprava: Černý panter

Hannah Beachlerová aneb další výtvarnice, která drží ve své kategorii primát coby první oceněná žena. Proč ne. Jen jsem si při té příležitosti vzpomněla na slova svého přítele Alexe McDowella, renomovaného filmového architekta, který stvořil světy Minority Report nebo Klubu rváčů, o tom, jak těžké je v dnešní době rozlišit, co je zásluha takzvané výpravy a co už mají na svědomí "ajťáci" neboli počítačová kouzla. 

25. února 2019 · 02:37

Nejlepší kostýmy: Černý panter

Cynik ve mně by řekl "a zase promluvila politika", protože Ruth E. Carterová je první "barevná" vítězka ve své kategorii, faktem nicméně zůstává, že svět Černého pantera je impozantní především díky ní. Ale u toho také, prosím, skončeme, protože Černý panter skutečně není nic než sociálními médii uměle nafouknutá bublina, po níž na podlaze zbyde pouze flíček zvící komerčního průměru. (A to mám pro režiséra Ryana Cooglera slabost už od chvíle, kdy jsem před šesti lety na festivalu v Curychu přestala dýchat u jeho Fruitvale Station - vřele doporučuji, mimochodem!)

25. února 2019 · 02:29

Nejlepší masky: Vice

Aneb jak kdesi správně podotkl kolega Scott Feinberg, jeden z největších expertů na odhad oscarových výsledků, lidi zbožňují, když se herci proměńují v politiky - kór v ty, kteří se jim nepodobají. Ve vidlácké verzi Dicka Cheneyho z vítězného filmu Vice byste Christiana Balea skutečně nehledali.

25. února 2019 · 02:22

Nejlepší celovečerní dokument: zklamání poznamenalo už nominace, když se do nich nedostal Amerikou zbožňovaný Won’t You Be My Neighbor, věnovaný fenoménu Freda Rogerse, nicméně soška pro horolezecké Free Solo, film, jenž ukazuje nekonečnost lidských schopností, je také dobrá volba. Nás může těšit, že ani ne za měsíc bude k vidění na českém National Geographic.

25. února 2019 · 02:15

A je tady první překvapení (o něž prý dnes vůbec nebude nouze): nejlepší herečkou ve vedlejší roli se stává Regina Kingová za film If Beale Street Could Talk. Film u nás zatím neběžel, uvidíme ho snad na Febiofestu.

25. února 2019 · 02:11

První vyhlašovaná, a hned pekelně vyrovnaná kategorie - Herečka ve vedlejší roli. Mj. dvě herečky za jeden film (Favoritka) a skvělá Amy Adamsová, která doufá už po šesté (a my s ní)…

25. února 2019 · 02:08

A už je tu první "standing ovation" a - skutečně žádný moderátor! Poté, co se Akademie nejprve nedohodla s Dwaynem Johnsonem a pak vyhodila dalšího potenciálního konferenciéra Kevina Harta kvůli jeho "nevhodným" twitterovým statusům, zůstal oscarový večer bez průvodce. Teprve podruhé v celé své jedenadevadesátileté historii.

25. února 2019 · 02:00

Jenže pak tu máme ještě další faktory a hráče, na něž jsou všechna čísla krátká -  ať už jde o štvavé antikampaně, rasové otázky, náboženství, politiku, sexuální orintaci a konečně i o toho Trumpa. Čímž nám rázem přibývají minimálně čtyři další tituly s potenciálem zamíchat klíčovými kartami (a popravdě, ani bych se nedivila, kdyby na ně došlo). Na seznam si tedy spolu se mnou připište ještě Vice, Zelenou knihu, BlacKkKlansman a Bohemian Rhapsody. Za chvíli si můžeme společně začít dělat čárky. Tak tedy dobré ráno a "We will rock you", jak nám právě začínají zpívat z Dolby Areny v LA.

25. února 2019 · 01:56

Tak tedy ještě pro upřesnění, než nám to tu vypukne: čistě papírově, na základě propočtů a strohých čísel, platí za žhavého kanidáta na film roku Roma Alfonse Cuaróna, přičemž vítězství černobílého neanglicky mluveného snímku, navíc produkovaného streamovací společností, by znamenalo malou revoluci. Americká filmová akademie sice nikdy na revoluce moc nebyla, ale kdy jindy by měla být svolná přepisovat dějiny (a trochu si tím napravit pověst), než právě v roce, kdy pokazila všechno, na co sáhla... (viz článek kolegy Smutného)

25. února 2019 · 01:51

Dobrý večer/dobré ráno všem fanouškům filmu. Dnes by to v LA mohlo být více o něm (a méně o Trumpovi a vilných producentech... i když znáte Hollywood). A také by to mohlo být napínavé: chybí totiž nezpochybnitelný favorit a američtí kritici, kteří se oscarové soutěži věnují systematicky po celý rok, natěšeně vzkazují, že tak vzrušující ročník dlouho nezažili. 

Reflex
Reflex
24. února 2019 · 19:55

OSCAR 2019

Dobrý večer. Dvě hodiny po půlnoci našeho času začne na tomto místě filmová kritička Tereza Spáčilová v přímém přenosu komentovat udílení filmových cen Oscar. 

Ještě před tím si můžete projít kompletní nominace >>>

Můžete si rovněž přečíst komentář o problémech Oscarů posledních let >>>