Mrtvola v zahradě - ilustrační foto

Mrtvola v zahradě - ilustrační foto Zdroj: archiv

Co dávají v kině? Oceňovaný nezávislý film o zvláštním vztahu otce a dcery nebo českého Domestika

Jeden na jednoho: takové schéma sdílejí dvě nejlepší kinopremiéry týdne, komorní americké drama Beze stop a výbušný český thriller Domestik. Doplňují je mimo jiné animák o „sněžných lidech“ nebo film s Vratislavem Brabencem ze skupiny The Plastic People of the Universe.

Americký nezávislý film Beze stop vzbudil nadšení na festivalech Sundance, v Cannes, v Karlových Varech a asi dvacítce dalších přehlídek. Není divu: Zdánlivě prostý příběh o neobvyklém soužití otce a dcery nabízí fantastické herecké výkony, nádhernou přírodu, velebné tempo a silné humanistické poselství.

Třináctiletá Tom (vynikající Thomasin McKenzie, která film ve Varech osobně uvedla) žije v lesní rezervaci nedaleko Portlandu na severozápadě USA se svým otcem Willem (Ben Foster, čerstvě obsazený do role Jana Žižky ve stejnojmenném velkofilmu Petra Jákla). Will je traumatizovaným armádním veteránem, který se snaží držet od civilizace co nejdál a žít co nejsamostatněji a vede k tomu i svou dceru. Když jsou donuceni přizpůsobit se společnosti, začíná mezi doposud sehranou dvojicí vznikat trhlina. Citlivý film odehrávající se ve hvozdech států Oregon a Washington režírovala Debra Granik, která ve filmu Do morku kosti se silnou dospívající hrdinkou v lůně přírody vyslala ke slávě dnešní superhvězdu Jennifer Lawrence.

Domestik

Domácí Domestik je z jiného soudku. Dravý a řvavý celovečerní debut scenáristy a režiséra Adama Sedláka (seriál Semestr) zaujal už v hlavní soutěži letošních Varů. Vypráví o vrcholovém cyklistovi Romanovi (Jiří Konvalinka), který už nechce snášet podřadnou pozici v týmu (domestik je člověk, jenž podřizuje vlastní ambice šampiónovi cyklostáje) a začne tvrdě trénovat – včetně braní nepovolených prostředků a používání kyslíkového stanu. Pro všechnu tu dřinu si ani nevšimne, že ambice má také jeho žena Šarlota (Tereza Hofová), která touží otěhotnět – a i ona si kvůli tomu začne huntovat tělo.

Domestik je sevřený, drsný a pečlivě promyšlený od struktury scénáře přes vypiplaný zvukový design až po poslední blikající číslici na displeji ve výtvarné koncepci. Divácky náročný film nemusí být po chuti každému – ale skoro každý nejspíš uzná, že Sedlák má našlápnuto k velkým věcem za hranicemi českého rybníčku.

Ledové dobrodružství a Odborný dohled

Rodinný animák Yeti: Ledové dobrodružství se odehrává vysoko v horách, kde si sněžní lidé vyprávějí báchorky o takzvaných pidinožkách, tedy nás lidech. Když bystrý yetti Migo jednoho takového člověka potká, kmen mu odmítá uvěřit...

V tragikomedii Odborný dohled nad výkladem snu režisér Pavel Göbl navazuje na svůj předchozí snímek Odborný dohled nad východem Slunce. Staří kamarádi Muzikant, Zloděj a Cirkusák, bývalí spoluvězni z bolševického kriminálu, se opět vypořádávají s křivdami minulosti, potýkají se s kvalitou polského piva a řeší, s kým z nich si jejich společná přítelkyně Holka pořídila outěžek.

Klapzubova jedenáctka

Nabitý distribuční týden doplňuje obnovená premiéra české sportovní klasiky Klapzubova XI., horor Hell Fest: Park hrůzy a další dvojice titulů z nabídky společnosti Balkanfilm, která se zaměřuje na uvádění balkánských filmů z posledních řádově deseti let: Falsifikátor a Turné.