Video placeholde

Na co do kina tento týden: Premiéru má Predátor i pohádka z Německa

Všechny tři kinopremiéry tohoto týdne jsou vlastně pohádkami: O chrabrých hrdinech, kteří se postaví krvelačné bestii z vesmíru, o malé čarodějnici, jež pomáhá dětem, a o mladém floutkovi, co se polepší díky asistenci na smrt nemocnému klukovi. Jen v jedné z těch pohádek stříká o dost víc krve než v ostatních.

Nový filmový Predátor doporučovat nepotřebuje – fanoušci původního filmu (nebo opomíjené, ale rovněž povedené dvojky z roku 1990) si ho najdou sami. Čtvrtý oficiální díl série (spin-offy s vetřelci v to nepočítaje) je plný krve a politicky nekorektního humoru. Slovo Evoluce v českém názvu snímku sice skutečně odpovídá jednomu z dějových motivů, ten je ale nepodstatný: stačí vědět, že parta „vtipně“ traumatizovaných armádních veteránů čelí ne jednomu, ale hned dvěma predátorům (a dvěma predátořím psům) s dostatečnou palebnou silou a vůlí umřít co nejbrutálnějším způsobem.

Video placeholde
Predátor: Evoluce (2018) • CinemArt

Proti výbušné podívané s hollywoodským rozpočtem se tuzemští distributoři odvážili nasadit jen dva nenápadné tituly z německy mluvících zemí. Malá čarodějnice vypráví celkem nepřekvapivě o čarodějnici, která je „mladá“ teprve několik set let. Protože strká nos mezi čarodějnice dospělé, dostane od šéfové Bimbuly za úkol stát se čarodějnicí dobrou. V tomto bohulibém úsilí jí sice brání ježibaba Pingula, ale asi není pochyb o tom, jak závěrečné zkoušky malé čarodějnice dopadnou, když má naše hrdinka srdce ze zlata, a ještě navíc pomáhá dětem.

Dítěti trochu odrostlejšímu pak pomáhá zbohatlický floutek a playboy Lenny, s nímž dojde trpělivost jeho otci. Lenny dostane ve filmu Spolu to dáme za úkol starat se o patnáctiletého Davida s těžce nemocným srdcem a posledními měsíci života před sebou. Jedním z „úkolů“, které je potřeba v šibeničním termínu stihnout, je zamilovat se do holky... Lennyho v komedii s povědomým schématem ztvárnil tunisko-rakouský herec Elyas M'Barek, známý ze série Fakjů pane učiteli.