Video placeholde

Seriál, u kterého se bojíte každou druhou minutu. Castle Rock je puzzle z útržků knih Stephena Kinga

Psychologický hororový seriál Castle Rock americké společnosti Hulu běží od konce července na české HBO. Minimálně čtyři z deseti hodinových dílů režíroval Michael Uppendahl, až na jedinou filmovou výjimku výhradně seriálový režisér s velmi dobrou reputací (mj. American Horror Story, Ray Donovan nebo Fargo). Produkci zajistila zkušená Bad Robot Production J. J. Abramse – ta se spolu s Hulu už podruhé setkává nad adaptací díla Stephena Kinga a v případě mysteriózního seriálu 11.22.63 (2016) se jim dobrá věc podařila. Jak to dopadlo tady?

Ocitáme se v zapadákově uprostřed mainských lesů, v městečku Castle Rock, které je zjevně prokleté. Ztrácejí se tu malí černí chlapci, kazatelé tady umírají se zlomenou páteří, požáry zachvacují to málo, co zdejší lidi měli, místní věznici stíhá smršť násilných úmrtí – a zlo se zdá nabývat na síle v okamžiku objevu něčeho úděsného v jednom hlubokém kamenném sklepení…

Boj s ďáblem

Klíčem k tomu všemu může být místní rodák a vyděděnec Henry Deaver, černošský obhájce lidí odsouzených k smrti, stejně jako jeho kamarádka z dětství a nyní obchodnice castlerockými neprodejnými realitami Molly Strandová. Oba mají jisté paranormální schopnosti, což je nejspíš to jediné, co jim dokáže pomoci v boji s ďáblem.

Kingovi oblíbenci

První čtyři epizody byly vypuštěny do světa v týž den a nelze se zbavit pocitu, že se tak stalo i proto, že si divák ani po čtyřech hodinách sledování není jist, co přesně si má myslet. Atmosféra je v pořádku, zlo ve vzduchu se dá krájet, ale kde zůstal příběh a postavy, jejich vlastnosti a motivace? Ani jediný z dobrých lidí města Castle Rock není bezvýhradně sympatický. Henryho Deavera, advokáta s neveselou minulostí a údělem vyprovodit veškeré své klienty na smrt, hraje nenápadný André Holland (Moonlight, Selma), ještě bezvýraznější Novozélanďanka Melanie Lynskey (Nebeská stvoření, Soderberghův Informátor!) pak stvořila psychicky křehkou Molly. A zatímco Terry OʼQuinn (John Locke ze Ztracených) s námi na obrazovce setrval pár minut, strašidelnou mlčenlivou průhlednost podvyživeného Billa Skarsgårda (člena švédského hereckého klanu jsme loni viděli pod maskou klauna Pennywise v kingovské adaptaci To) a alzheimerickou potrhlost Henryho kdysi krásné adoptivní matky Ruth (Sissy Spaceková, která byla nominována na Oscara za titulní roli v Kingově hororu Carrie z roku 1976) budeme muset snášet až do konce seriálu. Což někteří po nečekaně bezvýrazné první půli nevydrží. Ačkoli – pokud vám jako důkaz kvality hororu postačí fakt, že se bojíte každou druhou minutu, Castle Rock ve vašich očích obstojí.